Buasir: Diagnosa dan Rawatan

Diagnosa-diagnosa lain

Terdapat diagnosa lain yang boleh dikatakan mempunyai persamaan simptom dengan penyakit ini adalah:

  • Acute proctatitis(Keradangan di bahagian rektum disebabkan jangkitan kuman)
  • Kanser rektum
  • Kanser anal
  • Polip(unjuran daripada dinding usus)
  • Keradangan usus(Inflammatory bowel disease)

Penyiasatan

Proctoscope

Untuk mengetahui adakah pesakit ini benar-benar mempunyai buasir ataupun tidak terutamanya pesakit yang mempunyai simptom pendarahan ketika buang air besar sahaja, penggunaan proctoscope dapat membantu

Proctoscope adalah salah satu alat yang digunakan untuk melihat keadaan di dalam kawasan ano-rectum. Ia dapat melihat sama ada benar ataupun tidak wujudnya buasir di dalam saluran najis tersebut.

Prognosis

Kebanyakan pensakit buasir akan baik dengan sendirinya ataupun baik dengan rawatan perubatan tanpa melakukan pembedahan. Tetapi ada juga kemungkinan untuk komplikasi berlaku sebagai contoh buasir yang melibatkan darah yang beku(Thrombosed), jangkitan kuman, pembentukan ulcer dan pembentukan nanah.

Peratusan untuk penyakit tersebut menyerang semula jika tiada pembedahan dilakukan adalah 10 hingga 50%. Manakala, jika pembedahan dibuat, peratusan buasir terjadi semula adalah 5%

Rawatan Buasir

Rawatan selalunya diberikan kepada pesakit yang hanya mengadu simptom tersebut dan rawatan yang selalu diberikan tidak melibatkan pembedahan. Ini kerana majoriti daripada penyakit buasir akan baik dengan sendirinya dengan pengambilan diet yang betul berserta ubat-ubatan yang sedikit sebanyak membantu

1. Diet

Pengambilan diet yang mempunyai serat yang tinggi boleh mengelakkan serta merawat penyakit buasir. Ini kerana ia boleh mengelakkan daripada masalah sembelit.

Pesakit dinasihati untuk mengambil satu hidangan sayur untuk ketika setiap kali mengambil makanan yang berat. Kekacang juga salah satu makanan yang mempunyai kandungan serat yang tinggi

Bukan itu sahaja, pengambilan air yang secukupnya juga boleh mengelakkan daripada menghadapi masalah sembelit

Kurangkan makanan yang mempunyai fiber yang rendah seperti roti putih, susu, keju, daging dan makanan terproses.

2. Ubat untuk melembutkan najis

Pengambilan ubat terutamanya lactulose mampu melembutkan najis dan mengelakkan daripada sembelit berlaku.

3. Ikat guna getah(Rubber band ligation)

Getah yang digunakan untuk mengikat saluran darah yang bengkak adalah getak khas. Prosedur ini akan menyebabkan bahagian saluran darah yang diikat itu mati dengan sendirinya meninggalkan saluran darah yang normal.

4. Pembedahan untuk buang buasir

Pembedahan hanya dilakukan jika pesakit masih mengalami penyakit buasir yang serius walaupun rawatan perubatan telah diberikan secukupnya.

Pembedahan selalunya menyebabkan komplikasi dan mempunyai kadar penyembuhan yang lama, tetapi setelah sembuh penyakit buasir jarang menyerang semula berbanding dengan cara rawatan lain.

Terdapat beberapa cara yang lain untuk rawatan buasir. Tetapi cara ini adalah cara yang selalu digunakan untuk merawat penyakit ini.

 

Rujukan

  1. Gibbons CP, Bannister JJ, Read NW. Role of constipation and anal hypertonia in the pathogenesis of haemorrhoids. Br J Surg. 1988 Jul. 75(7):656-60.
  2. Johanson JF, Sonnenberg A. The prevalence of hemorrhoids and chronic constipation. An epidemiologic study. Gastroenterology. 1990 Feb. 98(2):380-6
  3. American Gastroenterological Association medical position statement: Diagnosis and treatment of hemorrhoids. Gastroenterology. 2004 May. 126(5):1461-2
  4. Rivadeneira DE, Steele SR, Ternent C, et al. Practice parameters for the management of hemorrhoids (revised 2010). Dis Colon Rectum. 2011 Sep. 54(9):1059-64.