Skip to content

Caffox: Fungsi, Dos dan Kesan Sampingan

Bagi pesakit Migrain atau sakit kepala, mereka selalu akan kenal dengan ubat bernama Caffox ini. Kerana ubat ini selalunya dapat membantu mereka yang mengalami masalah ini.

Apa itu ubat Caffox?

Caffox adalah kombinasi dua jenis ubat iaitu kafein dan ergotamine. Kafein adalah perangsang yang menyebabkan penyempitan saluran darah. Ergotamin  terdiri dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai ergot alkaloid. Ia berfungsi dengan menyempitkan pembuluh darah di sekeliling otak. Ergotamin juga memberi kesan kepada corak aliran darah yang dikaitkan dengan jenis sakit kepala tertentu.

Kafein dan ergotamin adalah ubat gabungan yang digunakan untuk merawat atau mencegah sakit kepala jenis migrain. Ubat ini hanya akan merawat sakit kepala yang telah pun terjadi. Ia tidak akan menghalang sakit kepala migrain atau mengurangkan bilangan serangan.Kafein dan ergotamin tidak boleh digunakan untuk mengubati sakit kepala ketegangan biasa

Fungsi ubat gabungan ini adalah untuk merawat atau mencegah jenis sakit kepala tertentu (sakit kepala vaskular termasuk migrain dan sakit kepala kelompok). Kesakitan sakit kepala kadang-kadang boleh disebabkan oleh pembuluh darah mengembang di kepala.

Ergotamin berfungsi dengan menyempitkan pembuluh darah yang mengembang ini. Kafein meningkatkan penyerapan ergotamin dan juga menyempitkan pembuluh darah yang semakin melebar.

Fungsi Caffox

Fungsi ubat gabungan ini adalah untuk merawat atau mencegah jenis sakit kepala tertentu (sakit kepala vaskular termasuk migrain dan sakit kepala kelompok). Kesakitan sakit kepala kadang-kadang boleh disebabkan oleh pembuluh darah mengembang di kepala.

Ergotamin berfungsi dengan menyempitkan pembuluh darah yang mengembang ini. Kafein pula meningkatkan penyerapan ergotamin dan juga menyempitkan pembuluh darah yang semakin melebar.

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Kesan Sampingan CaffoxDapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alahan seperti kegatalan, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda. Berhenti menggunakan caffox dan hubungi doktor anda sekaligus jika anda mempunyai:

 • Denyutan lemah di tangan dan kaki anda
 • Kekebasan dan kesemutan atau sakit di tangan atau kaki anda
 • Jari kaki berwarna biru
 • Kelumpuhan secara tiba-tiba (terutamanya di satu sisi badan)
 • Sakit kepala yang teruk tiba-tiba
 • Perubahan dalam ucapan
 • Masalah dengan penglihatan
 • Masalah keseimbangan
 • Jantung berdebar
 • Kelemahan kaki, sakit otot di tangan atau kaki anda
 • Sakit perut atau sakit belakang bahagian bawah yang teruk 
 • Air kencing yang sedikit atau tidak ada
 • Batuk kering
 • Susah bernafas semasa bekerja
 • Tekanan darah tinggi (sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, berdengung di telinga anda, keresahan, kekeliruan, sakit dada, sesak nafas, degupan jantung tidak sekata, sawan).

Cara pengambilan dan Dos

Ubat ini ambil melalui mulut dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya 2 tablet pada tanda pertama sakit kepala, diikuti oleh 1 tablet setiap setengah jam sehingga sakit kepala terasa lega. Jangan ambil lebih daripada 6 tablet setiap serangan sakit kepala atau 10 tablet dalam tempoh 7 hari

Jika doktor anda telah menetapkan ubat ini untuk membantu mencegah jenis sakit kepala tertentu (seperti sakit kepala kelompok), makan ubat ini betul-betul seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya untuk rawatan jangka pendek (2 hingga 3 minggu).

Dos ini adalah berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan. Ubat ini berfungsi paling baik jika diambil pada tanda pertama sakit kepala. Sekiranya anda menunggu sehingga sakit kepala teruk, ubat mungkin tidak berfungsi juga.

Langkah berjaga jaga

Jika anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk masalah jantung, doktor anda boleh melakukan pemeriksaan jantung sebelum anda mula ambil ubat ini supaya ia selamat untuk kesihatan anda.  Doktor anda juga boleh mengarahkan anda untuk mengambil dos pertama ubat ini di pejabat / klinik untuk memantau kesan sampingan yang serius (seperti sakit dada). 

Ubat ini biasanya diambil hanya seperti yang diperlukan. Ia tidak dimaksudkan untuk penggunaan harian jangka panjang. Walaupun ia membantu ramai orang, ubat ini kadang-kadang boleh menyebabkan ketagihan.

Risiko ini mungkin lebih tinggi jika anda mempunyai masalah penggunaan bahan (ketagihan terhadap dadah / alkohol).  Ambil ubat ini betul-betul seperti yang ditetapkan untuk mengurangkan risiko ketagihan.

Sekiranya anda menggunakan ubat untuk serangan migrain pada 10 atau lebih hari setiap bulan, ubat-ubatan sebenarnya boleh menyebabkan sakit kepala anda lebih teruk. Jangan gunakan ubat lebih kerap atau lebih lama daripada yang diarahkan. Beritahu doktor anda jika anda perlu menggunakan ubat ini lebih kerap, atau jika ubat tidak berfungsi juga, atau jika sakit kepala anda menjadi lebih teruk.  Ubat ini juga boleh membahayakan bayi yang belum lahir atau kecacatan kelahiran.

Jangan gunakan jika anda mengandung. Anda tidak boleh menggunakan caffox jika anda mempunyai penyakit jantung koronari, tekanan darah tinggi, masalah peredaran darah, penyakit hati atau buah pinggang, atau jangkitan serius yang dipanggil sepsis. Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap ubat ini, anda harus mengelakkan daripada mengambil caffox.

Rujukan:

 1. Caffox – drugs
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two + 11 =