Skip to content

10 Khasiat Kacang Botol untuk Kesihatan

Apakah khasiat kacang botol untuk kesihatan? Artikel ini akan membincangkan kandungan nutrisi, komponen sihat dan khasiat kacang botol

Pengenalan

Bila kita sebut ulam- ulaman, kacang botol tidak terkecuali memiliki penggemarnya tersendiri. Boleh dimakan samada secara mentah atau dicelur, distim dan direbus. Kacang botol (Psophocarpus tetragonolobus) ialah sejenis tumbuhan kekacang tropika yang tumbuh di negara panas dan lembap seperti Filipina dan Malaysia hingga ke India, Thailand, Burma dan Sri Lanka. Kacang botol adalah pakej kesihatan yang lengkap. Ia biasanya dikaitkan dengan diet sihat dan seimbang, malah mesra bajet. 

Ia adalah tumbuhan memanjat dan hampir semua bahagian tumbuhan digunakan dalam masakan Asia Timur. Bahagian seperti daun, akar, batang dan bunga semuanya boleh dimakan dan semuanya penuh dengan nutrisi. Sayuran tumbuhan adalah sumber penting mineral dan vitamin. 

Kandungan Berkhasiat Dalam Kacang BotolUmum mengetahui bahawa ulam- ulaman merupakan pilihan sayuran yang sihat. Begitu juga kacang botol yang kebiasaanya dimakan mentah, juga terkenal dengan kandungan protein yang tinggi. Tambahan pula, kekacang ini juga sumber mineral seperti kalsium, zat besi, zink, mangan, kalium, dan asid amino yang baik 

Kacang botol tinggi dengan vitamin C dan vitamin A, yang kedua-duanya diketahui dapat menyuburkan sistem imun memberikannya lebih kekuatan untuk memerangi penyakit. Jelas sekali, kacang botol sarat dengan makronutrien dan mikronutrien yang sangat bermanfaat untuk tubuh badan.

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Kandungan Nutrisi

100g kacang botol memberikan jumlah nutrisi yang berkhasiat untuk badan, di samping kalorinya yang rendah. Maklumat nutrisi seperti yang tertera dalam rajah di bawah:-

Kalori49.0 kcal
Karbohidrat4.31 g
Protein6.95 g
Lemak0.87 g
Sodium4.0 mg
Kalium240.0 mg
Kalsium84.0 mg
Zat besi1.5 mg
Magnesium34.0 mg
Fosforus37.0 mg
Vitamin A128 IU
Vitamin C18.3 mg
Niasin0.90 mg
Folat66.0 mcg

10 Khasiat Kacang Botol pada Kesihatan

1. Mengawal Diabetes

Terdapat kajian pada tahun 2017, telah mendedahkan bahawa pengambilan kalsium berpotensi untuk mencegah diabetes. Ia berkesan dengan cara mengoptimumkan metabolisma glukosa dalam badan. Kacang botol merupakan sumber kalsium yang amat baik untuk mengopitimakan metabolisma gula dalam darah dan mencegah diabetes. Hal ini kerana, kalsium secara langsung memberi kesan kepada sel-sel pankreas, dengan itu mengawal rembesan insulin dan paras gula dalam darah. Dengan pengambilan kacang botol, yang tinggi dengan kalsium bersama vitamin D, dikatakan mampu menstabilkan paras glukosa dalam darah.

2. Meningkatkan Imuniti

Kacang botol kaya dengan vitamin C dan vitamin A. Pengambilan kekacang membantu dalam menguatkan sistem imun, malah menyokong badan daripada sebarang kemungkinan jangkitan dan penyakit. 

Vitamin C dalam kekacang seperti kacang botol ini memainkan peranan sebagai perisai, yakni menangkis penyakit dan menjaga tubuh kita. Kedua-dua jenis vitamin ini membantu meningkatkan pertahanan tubuh dan menghalang daripada jangkitan penyakit.

3. Mencegah Penuaan

Ulam-ulaman seperti kacang botol, memiliki kandungan antioksidan yang tinggi sekaligus membantu melindungi membran sel daripada kerosakan akibat radikal bebas.

Antara kesan radikal bebas adalah bertindak sebagai punca kanser, masalah pada fungsi organ serta memberi kesan-kesan penuaan.

Vitamin C dan vitamin A dalam kacang botol ini, sekali lagi menghalang permulaan penuaan pramatang dan melindungi kulit daripada kedutan, jeragat dan kerosakan lain seiring meningkatnya usia. Dengan memperbaharui sel-sel kulit, ia membantu dalam merawat keanjalan kulit.4. Mengurangkan Simptom Migrain

Tahukah anda bahawa pengurangan tryptophan boleh memburukkan kesakitan yang berkaitan dengan sakit kepala, tegang dan migrain. Makanan seperti kacang botol memiliki jumlah tryptophan yang baik. Asid amino ini diketahui dapat mengurangkan kesakitan yang berkaitan dengan tekanan dan ketegangan. Mengambil kekacang ini boleh membantu mengurangkan sakit kepala dan migrain. Ia membantu dalam penghasilan serotonin, yang seterusnya menawarkan kelegaan daripada simptom migrain.

5. Tinggi Manfaat untuk Wanita Mengandung

Kacang botol adalah sumber makanan yang kaya dengan folat. Amalan pemakanan bersama kekacang ini didapati bermanfaat semasa kehamilan. Ia membantu menyokong nutrisi yang sihat untuk janin dan mengelakkan timbulnya sebarang kecacatan berkaitan tiub saraf kepada bayi yang bakal lahir. Selain kandungan folat, sumber zat besi yang kaya dalam kacang botol adalah bermanfaat kerana ia mengurangkan risiko anemia pada si ibu.

6. Bersifat Anti-radang

Kajian terbaru pada tahun 2021, menyatakan bahawa kacang botol mempunyai sifat anti radang. Ekstrak kacang ini didapati boleh mengurangkan penghasilan komponen kimia yang pro- keradangan seperti IL-6.

Sejumlah besar mangan dalam kacang botol juga berpotensi mengurangkan keradangan. Sifat antioksidan yang dimiliki oleh mineral ini berfungsi dalam melegakan sebarang kesan seliuh atau bengkak.

7. Baik untuk MataPengambilan kacang botol secara rutin dikatakan dapat mencegah timbulnya masalah mata seperti glaukoma dan katarak menurut penyelidikan. Hal ini kerana kacang botol mengandungi vitamin B1, atau dikenali sebagai tiamin. Kacang botol dapat meningkatkan penglihatan, melindungi serta menguatkan otot mata. 

8. Memberi Tenaga

Mineral fosforus, dalam kacang botol meningkatkan kecergasan dan boleh membantu dalam menangani masalah seperti keletihan dan otot lemah. Kajian pada tahun 2017 membuktikan kandungan gula yang berbeza dalam kacang botol, seperti glukosa, gula-fruktosa, sukrosa, laktosa, galaktosa dan maltosa. Ia dapat meningkatkan tenaga individu yang mengamalkannya secara konsisten.

9. Menyihatkan Tulang

Kandungan kalsium dalam kekacang mempunyai pelbagai manfaat kepada tubuh badan. Kacang botol merupakan sumber yang baik untuk mendapatkan mineral kalsium, sekaligus baik untuk kesihatan tulang. Hal ini seterusnya akan mengurangkan risiko mendapat osteoporosis pada masa hadapan. Dalam masa yang sama, kandungan kalsium di dalam kacang botol juga bermanfaat untuk kesihatan organ lain seperti gigi dan kuku.

10. Membantu Penurunan Berat Badan

Kekacang sememangnya sihat dan mempunyai kandungan kalori yang rendah. Ia juga mempunyai lebihan jumlah serat yang membantu dalam penurunan berat badan yang sihat. Kandungan serat dan kalori yang rendah membantu memberi rasa kenyang. Hal ini secara tidak langsung membawa kepada pengurangan pengambilan snek secara berterusan, yakni boleh menyebabkan penambahan berat badan yang tidak perlu. 

Rujukan 1. Cuvelier, K., Storsley, J., Mollard, R., Thandapilly, S. J., & Ames, N. (2017). A Review of the Impact of Whole Pulses on Glycemic Response. Cereal Foods World,62(2), 53-58.
 2. Cordain, L., Toohey, L., Smith, M. J., & Hickey, M. S. (2000). Modulation of immune function by dietary lectins in rheumatoid arthritis. British Journal of Nutrition,83(3), 207-217.
 3. Kadam, S. S., Salunkhe, D. K., & Luh, B. S. (1984). Winged bean in human nutrition. Critical Reviews in Food Science & Nutrition,21(1), 1-40.
 4. Pradeepika, C., Selvakumar, R., Krishnakumar, T., Nabi, S. U., & Sajeev, M. S. (2018). Pharmacology and Phytochemistry of underexploited tuber crops: A review.Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry,7(5), 1007-1019.
 5. Rébeillé, F., Ravanel, S., Jabrin, S., Douce, R., Storozhenko, S., & Van Der Straeten, D. (2006). Folates in plants: biosynthesis, distribution, and enhancement.Physiologia Plantarum,126(3), 330-342
 6. Kantha, S. S., & Erdman, J. W. (1984). The winged bean as an oil and protein source: A review. Journal of the American Oil Chemists’ Society,61(3), 515-525.
 7. Bassal, H., Hijazi, A., Farhan, H., Trabolsi, C., Ahmad, B. S., Khalil, A., Maresca, M., & El Omar, F. (2021). Study of the Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Biological Extracts of Psophocarpus tetragonolobus Using Two Extraction Methods. Molecules (Basel, Switzerland), 26(15), 4435.
 8. Rajan, D. (2018). A Review on Pharmacognostical, Phytochemical and Pharmacological aspects of Psophocarpus tetragonalobus. Research Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry,10(4), 331-335.
 9. Jena, A. K., Deuri, R., Sharma, P., & Singh, S. P. (2018). Underutilized vegetable crops and their importance. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry,7(5), 402-407.
 10. Lamothe, L. M., Lê, K. A., Samra, R. A., Roger, O., Green, H., & Macé, K. (2017). The scientific basis for healthful carbohydrate profile. Critical reviews in food science and nutrition, 1-13.
 11. Cho, I. S., Lee, S. H., Park, C. M., & Kim, S. H. (2017). Phosphorylation Properties of Recombinant OsCPK11, a Calcium-dependent Protein Kinase from Rice.생명과학회지,27(12), 1393-1402
 12. Savita, S. M., Sheela, K., Sunanda, S., Shankar, A. G., & Ramakrishna, P. (2004). Stevia rebaudiana–A functional component for food industry. Journal of Human Ecology,15(4), 261-264.
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × three =