Skip to content

Urat Kaki Bersimpul: Punca & Rawatan

Apakah punca kepada masalah urat kaki bersimpul? Artikel ini akan membincangkan punca dan rawatan kepada masalah urat kaki bersimpul

Pengenalan

Dalam badan kita ada dua jenis salur darah iaitu salur darah arteri dan vena. Vena bertanggungjawab membawa darah yang tidak ada oksigen pulang ke jantung kita, kemudian salur darah arteri akan membekalkan darah tersebut semula ke seluruh anggota badan kita. Vena varikos adalah salur vena yang bersimpul, dan menjadi besar. Mana-mana salur vena yang dekat dengan permukaan kulit boleh menjadi varikos. Vena varikos paling kerap terkesan adalah di kaki. Itu kerana berdiri dan berjalan meningkatkan tekanan dalam salur vena bahagian bawah badan.

Walaupun ia boleh menyakitkan dan meninggalkan kesan kosmetik di bahagian kaki, ia biasanya tidak berbahaya. Apabila meradang, ia menjadi lembut pada sentuhan dan boleh menghalang peredaran sehingga menyebabkan pergelangan kaki bengkak, kulit gatal, dan sakit pada anggota yang terjejas.Selain rangkaian permukaan vena, kaki anda mempunyai rangkaian vena dalaman. Lebih jarang berlaku, salur vena kaki dalaman menjadi varikos. Vena varikos dalam seperti itu biasanya tidak kelihatan, tetapi ia boleh menyebabkan bengkak atau sakit di seluruh kaki dan mungkin menjadi tapak di mana pembekuan darah boleh terbentuk.

Vena varikos adalah keadaan yang agak biasa, dan bagi kebanyakan orang ia adalah penyakit keturunan. Wanita sekurang-kurangnya dua kali lebih mungkin daripada lelaki untuk mendapat penyakit ini.

Punca 

Vena mempunyai injap sehala supaya darah boleh bergerak dalam satu arah sahaja. Jika dinding vena menjadi tegang dan kurang fleksibel, atau elastik, injap mungkin menjadi lebih lemah.

Injap yang lemah boleh membenarkan darah bocor ke belakang dan akhirnya mengalir ke arah yang bertentangan. Apabila ini berlaku, darah boleh terkumpul di dalam vena atau vena, yang kemudiannya menjadi membesar dan membengkak.

Salur vena yang paling jauh dari jantung, seperti di kaki, paling kerap terjejas. Ini kerana graviti menyukarkan aliran darah kembali ke jantung.Sebarang keadaan yang memberi tekanan pada perut juga berpotensi menyebabkan vena varikos. Contohnya termasuk:

 • Kehamilan
 • Sembelit
 • Tumor, lebih jarang berlaku

Contoh lain ialah kelemahan/ketidakupayaan vena yang kronik, iaitu apabila kulit tidak dibekalkan dengan oksigen, nutrien dan bahan buangan dengan darah dengan betul, kerana aliran darah tidak cukup kuat.

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Faktor risiko

Pakar kesihatan tidak pasti mengapa dinding vena meregang atau mengapa injap tidak berfungsi dengan sebaiknya. Dalam kebanyakan kes, ini berlaku tanpa sebab yang jelas.

Walau bagaimanapun, beberapa faktor risiko yang berpotensi termasuklah:

 • Menopause
 • Sedang mengandung
 • Berumur lebih 50 tahun
 • Berdiri untuk tempoh yang lama
 • Mempunyai sejarah keluarga vena varikos
 • Obesiti

Faktor risiko berikut adalah dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk mengalami vena varikos:

 • Jantina: Vena varikos lebih kerap menyerang wanita berbanding lelaki. Hormon wanita bertanggungjawab dalam meregangkan salur vena. Jika ya, mengambil pil kawalan kelahiran atau terapi hormon mungkin boleh membantu.
 • Genetik: Vena varikos sering berlaku dalam keluarga.
 • Obesiti: Mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti meningkatkan risiko vena varikos.
 • Umur: Risiko meningkat dengan usia akibat kehausan injap vena.
 • Beberapa pekerjaan: Seseorang individu yang terpaksa menghabiskan masa yang lama berdiri di tempat kerja mungkin mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk mengalami vena varikos.

Kehamilan dan salur vena varikos

Orang perempuan lebih berkemungkinan mengalami vena varikos semasa hamil berbanding pada masa lain dalam hidup mereka. Orang hamil mempunyai lebih banyak darah dalam badan mereka, yang memberi tekanan tambahan pada sistem peredaran darah. Selain itu, perubahan dalam tahap hormon boleh menyebabkan kelonggaran dinding saluran darah. Kedua-dua faktor ini meningkatkan risiko mengalami vena varikos.

Apabila rahim, membesar, terdapat lebih banyak tekanan pada salur vena di kawasan pelvis seseorang. Dalam kebanyakan kes, salur vena varikos hilang selepas kehamilan berakhir. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah orang masalah ini berterusan. 

Gejala dan Tanda – Tanda Urat Kaki Bersimpul

Sesetengah individu juga mungkin mengalami: • Sakit kaki
 • Rasa berat kaki, terutamanya selepas bersenam atau semasa waktu tidur
 • Kecederaan kecil pada kawasan yang terjejas mungkin mengakibatkan pendarahan lebih lama daripada biasa
 • Lipodermatosclerosis, di mana lemak di bawah kulit tepat di atas buku lali boleh menjadi keras, mengakibatkan kulit mengecut
 • Buku lali bengkak
 • Telangiectasia pada kaki yang terjejas (salur vena labah-labah)
 • Perubahan warna kulit berkilat berhampiran vena varikos
 • Ekzema vena, atau dermatitis stasis, di mana kulit di kawasan yang terjejas merah, kering dan gatal
 • Kejang kaki apabila tiba-tiba berdiri
 • Atrophie blanche, iaitu apabila tompok keputihan tidak teratur yang kelihatan seperti parut muncul di buku lali

Komplikasi

Mana-mana keadaan di mana aliran darah menjadi terjejas mempunyai risiko komplikasi. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, salur vena varikos selalunya tidak menghasilkan komplikasi.

Jika komplikasi berlaku, ia mungkin termasuk  :

 • Ulser vena – Luka yang dikaitkan dengan keadaan seperti vena varikos dan DVT
 • Peredaran yang lemah
 • Trombophlebitis, iaitu apabila darah beku dalam salur vena kaki menyebabkan keradangan vena
 • DVT

Orang yang mengalami kekurangan/ketidakupayaan vena kronik boleh mendapat komplikasi seperti :

 • Ekzema varikos
 • Lipodermatosklerosis
 • Ulser vena

Ulser vena selalunya terbentuk di sekeliling buku lali dan selalunya didahului oleh kawasan yang berubah warna. Adalah penting untuk mendapatkan penilaian perubatan untuk kekurangan/ketidakupayaan vena yang kronik.

Ujian Pengesahan

Pemeriksaan fizikal, terutamanya visual, oleh doktor akan membantu menentukan sama ada seseorang itu mempunyai vena varikos atau tidak. Orang itu akan diminta berdiri sementara doktor memeriksa tanda-tanda bengkak.

Doktor juga boleh memesan ujian doppler, juga dikenali sebagai ultrasound dupleks. Juruteknik boleh menunjukkan struktur anatomi salur vena dan juga memberikan imej warna struktur salur vena dan mengukur kelajuan aliran darah. Kedua – dua teknik ini boleh dilakukan bagi mengukur keupayaan salur vena anda.

Seseorang juga mungkin ditanya soalan tentang gejala – gejala yang mereka hadapi. Dalam sesetengah kes, doktor mungkin merujuk mereka kepada pakar vaskular.

Rawatan

Rawatan untuk vena varikos mungkin termasuk langkah penjagaan diri, stoking mampatan, dan pembedahan atau prosedur. Prosedur untuk merawat vena varikos sering dilakukan sebagai prosedur pesakit luar, yang bermaksud anda biasanya pulang ke rumah pada hari yang sama.Penjagaan diri

Penjagaan diri — seperti bersenam, mengangkat kaki semasa duduk atau baring, atau memakai stoking mampatan — boleh membantu mengurangkan kesakitan vena varikos dan mungkin menghalangnya daripada menjadi lebih teruk.

Stoking mampatan

Memakai stoking mampatan (compression stocking) sepanjang hari selalunya merupakan pendekatan pertama untuk dicuba. Stoking memerah kaki, membantu salur vena dan otot kaki menggerakkan darah dengan lebih cekap. Jumlah pemampatan berbeza mengikut jenis dan jenama. Stoking mampatan boleh didapati di kebanyakan farmasi dan kedai bekalan perubatan.

Pembedahan atau prosedur lain

Jika langkah penjagaan diri dan stoking mampatan tidak berfungsi, atau salur vena varikos menjadi lebih teruk, pembekal penjagaan kesihatan mungkin mengesyorkan pembedahan atau prosedur lain:

 • Skleroterapi. Pembekal penjagaan kesihatan menyuntik vena varikos dengan larutan atau buih yang parut dan menutup salur vena tersebut. Dalam beberapa minggu, salur vena varikos yang dirawat akan pudar. Salur vena yang sama mungkin perlu disuntik lebih daripada sekali. Skleroterapi tidak memerlukan anestesia dan boleh dilakukan di pejabat pembekal penjagaan kesihatan.
 • Rawatan laser. Rawatan laser menghantar pancaran cahaya yang kuat ke salur vena, yang menjadikan salur vena perlahan-lahan pudar dan hilang. Tiada luka atau jarum digunakan.
 • Pengikatan tinggi dan pelucutan salur vena. Prosedur ini melibatkan mengikat salur vena sebelum ia bercantum dengan salur vena dalam dan mengeluarkan salur vena melalui luka kecil. Ini adalah prosedur pesakit luar bagi kebanyakan orang. Mengeluarkan salur vena tidak akan menghalang darah daripada mengalir di kaki kerana salur vena yang lebih dalam di kaki menjaga jumlah darah yang lebih besar.
 • Phlebectomy ambulatori.  Pembekal penjagaan kesihatan membuang vena varikos yang lebih kecil melalui satu siri tusukan kulit kecil. Hanya bahagian kaki yang dicucuk yang kebas dalam prosedur pesakit luar ini. Parut biasanya adalah minimum.

Diharapkan artikel urat kaki bersimpul ini dapat memberikan sedikit informasi berkenaan hal ini kepada pembaca

Rujukan 1. Papadakis MA, et al., eds. Varicose veins. In: Current Medical Diagnosis & Treatment 2022. 61st ed. McGraw Hill; 2022.
 2. Varicose veins. National Heart, Lung, and Blood Institute.
 3. AskMayoExpert. Varicose veins (adult). Mayo Clinic; 2021.
 4. Varicose veins and spider veins. Office on Women’s Health.
 5. Kabnick LS, et al. Overview of lower extremity chronic venous disease.
 6. Kang S, et al., eds. Treatment for varicose and telangiectatic lower extremity vessels. In: Fitzpatrick’s Dermatology. 9th ed. McGraw Hill; 2019.
 7. Mathes BM, et al. Medical management of lower extremity chronic venous disease.
 8. Braswell Pickering EA. AllScripts EPSi. Mayo Clinic. Aug. 4, 2021.
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + nineteen =