Skip to content

Batu Hempedu: Punca, Simptom dan Rawatan

Batu hempedu dalam istilah perubatan dikenali sebagai Cholelithiasis. Batu hempedu terjadi di dalam pundi hempedu dan ia mengambil waktu yang lama. Walaupun demikian, kebanyakan pesakit tidak mempunyai apa-apa simptom.

Pundi hempedu berfungsi untuk menyimpan cecair hempedu yang dihasilkan oleh hati. Apabila seseorang itu makan, ia akan menghasilkan satu mekanisma yang akhirnya akan menyebabkan pundi hempedu mengecut dan menolak hempedu yang disimpannya ke dalam usus. Salah satu fungsi cecair hempedu adalah untuk memudahkan pencernaan lemak dalam usus.

Pembesaran pundi hempedu disebabkan saiz batu yang semakin bertambah akan menyebabkan rasa sakit dibahagian perut. Bahkan kehadiran batu dalam pundi hempedu juga meningkatkan risiko untuk berlakunya jangkitan kuman ataupun keradangan pada pundi hempedu tersebut. Keradangan pada pundi hempedu ini dinamakan sebagai Acute Cholecystitis.Jika batu tersebut tersekat dalam saluran hempedu menuju ke bahagian usus, ia boleh menyebabkan hempedu tidak boleh dikeluarkan ke dalam usus. Ini menyebabkan proses penyingkiran bilirubin pun terganggu. Perkara inilah yang akan menyebabkan mata seseorang itu kelihatan kuning disebabkan bacaan bilirubin yang meningkat dalam badan.

Cecair hempedu yang tersumbat ini juga boleh membenarkan jangkitan kuman naik ke bahagian atas saluran tesebut. Jangkitan kuman ini adalah merbahaya kerana ia boleh menyebabkan kematian. Perkara ini dipanggil sebagai ascending cholangitis.

Punca Batu Hempedu

Batu ini terbentuk apabila kepekatan sesetengah bahan dalam cecair hempedu telah mencapai had ketelarutannya. Apabila cecair hempedu terlalu pekat, ia membolehkan bahan-bahan ini termendap dan bergabung menjadi batu.

2 bahan utama yang membentuk batu ini adalah Kolesterol dan Kalsium bilirubin

 1. Batu hempedu jenis kolesterol
 2. Batu hempedu jenis Kalsium dan pigmen

Batu Hempedu jenis kolesterolSelalunya dikaitkan dengan wanita dan mereka yang berumur. Faktor risiko yang lain adalah:

 • Obes
 • Hamil
 • Penggunaan ubat
 • Genetik

Mereka yang mengalami obesiti, kencing manis, tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat batu hempedu jenis kolesterol

Ketika mengandung pula, tahap progesterone yang tinggi akan menyebabkan pundi hempedu tidak mengecut dengan sepenuhnya menyebabkancecair hempedu tertinggal di dalam pundi hempedu yang boleh berubah menjadi batu

Terdapat beberapa jenis ubat seperti ubat yang mengandungi estrogen yang berfungsi sebagai pil perancang boleh meningkatkan risiko batu hempedu kerana ia akan meningkatkan lagi rembesan kolesterol ke dalam cecair hempedu.

Manakala, 20% lagi daripada penyebab masalah ini adalah disebabkan keturunan. Ia telah dibuktikan dalam kajian yang melibatkan pasangan kembar.

Batu hempedu jenis kalsium atau pigmen (Batu hempedu pigmen)

Batu jenis ini selalunya berlaku jika ada kematian sel darah merah yang banyak. Penyakit yang selalunya menyebabkan perkara ini adalah

 • Anemia sel sabit
 • Thalassemia
 • Heridatry spherocytosis
 • Organ limpa yang besar (splenomegaly)
 • Cirrhosis hati

Periksa Simptom anda Di SiniSimptom dan tanda masalah batu hempedu

Kurang daripada 50% pesakit yang mempunyai masalah ini akan menimbulkan simptom disebabkan batu tersebut. Beberapa karakter simptom tersebut adalah:

 • Kesakitan yang selalunya berlaku pada uluhati ataupun bahagian atas kanan abdomen atau sakit dada. Oleh kerana itu, ia seringkali disalah erti dengan masalah gastrik. Jika seseorang itu telah menjalani prosedur scope dimana kamera dimasukkan ke dalam bahagian perut dan menemukan permukaan dalam perut yang normal, pesakit seterusnya akan menjalani imbasan ultrasound. Untuk melihat sama ada pesakit tersebut mempunyai masalah ini ataupun tidak
 • Kesakitan itu selalunya berlaku selepas makan kerana hormon yang terhasil selepas makan akan menyebabkan pundi hempedu mengecut untuk merembeskan cecair hempedu yang ada. Ketika hempedu mengecut itulah akan menyebabkan rasa sakit perut terhasil
 • Kesakitannya tidak akan berkurang setelah muntah ataupun pengambilan ubat antasid(ubat gastrik)

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Penyakit lain yang berkaitan

Terdapat beberapa diagnosa lain yang mempunyai simptom yang sama seperto:

 • Keradangan pankreas akut
 • Cholangiocarcinoma
 • Keradangan pundi hempedu (Cholecystitis)
 • Kanser pundi hempedu
 • Masalah gastrik

Ujian Pemeriksan

Untuk memastikan seseorang itu mempunyai masalah batu dalam hempedu, salah satu penyiasatan yang boleh dibuat adalah menggunakan pengimbas ultrasound.

Dengan menggunakan pengimbas ultrasound, batu tersebut dapat dilihat. Terdapat juga alat pengimbas lain yang boleh digunakan seperti CT-scan dan juga MRI. Tetapi Ultrasound sebenarnya sudah cukup untuk memastikan samada batu tersebut wujud ataupun tidak.

Rawatan

Rawatan masalah ini bergantung kepada pesakit sama ada mempunyai simptom ataupun tidak. Pesakit yang mempunyai batu dalam hempedu tetapi tidak mempunyai sebarang simptom selalunya tidak akan menjalani pembedahan kecuali atas beberapa sebab.

1. Pembedahan

Jika pesakit sudah mempunyai simptom seperti yang dikatakan di atas pembedahan perlu dilakukan untuk membuang pundi hempedu tersebut. Prosedur ini dikenali sebagai cholecystectomy.

2. AntibiotikJika pesakit sedang menghadapi keradangan pundi hempedu(Acute cholecystitis), pesakit akan diberi antibiotik terlebih dahulu untuk menghapuskan kuman dan supaya keradangan tersebut hilang terlebih dahulu. Kemudian barulah, pembedahan dilakukan. Jika masalah keradangan tersebut masih berterusan, pembedahan kecemasan akan dilakukan untuk membuang pundi hempedu tersebut.

Terdapat beberapa prosedur lain yang boleh dilakukan untuk rawatan pesakit. Tetapi selalunya prosedur tersebut akan dilakukan jika pesakit mengalami masalah yang tidak memungkinkan pembedahan cholecystectomy dilakukan.

Periksa Simptom anda Di Sini

Rujukan:

 1. Center SA. Diseases of the gallbladder and biliary tree. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2009 May. 39(3):543-98.
 2. Gilani SN, Bass G, Leader F, Walsh TN. Collins’ sign: validation of a clinical sign in cholelithiasis. Ir J Med Sci. 2009 Aug 14
 3. Stogryn S, Metcalfe J, Vergis A, Hardy K. Does ultrasongraphy predict intraoperative findings at cholecystectomy? An institutional review. Can J Surg. 2016 Feb. 59 (1):12-8.
 4. Tazuma S, Unno M, Igarashi Y, et al. Evidence-based clinical practice guidelines for cholelithiasis 2016. J Gastroenterol. 2017 Mar. 52 (3):276-300.
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen + seven =