Skip to content

Chikungunya: Punca, Simptom dan Rawatan

Apakah punca dan rawatan kepada penyakit Chikungunya. Artikel ini akan menerangkan dengan lengkap berkenaan penyakit ini berserta rawatannya.

Isi Kandungan
 1. Pengenalan
 2. Definisi
 3. Punca Chikungunya
 4. Simptom Chikungunya
 5. Penyiasatan
 6. Rawatan

Pengenalan


Jika anda mengalami simptom seperti demam panas mengejut, sakit sendi yang teruk, ruam pada badan, sakit kepala dalam tempoh yang lama antara 1 hingga 7 hari, anda mungkin sedang mempunyai penyakit yang dinamakan sebagai Chikungunya.

Di dalam artikel ini akan diterangkan secara ringkas, apakah itu penyakit Chikungunya dan bagaimanakah rawatannya.

Definisi
Penyakit Chikungunya adalah satu penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus yang disebabkan oleh gigitan nyamuk. Dalam erti kata yang lain, virus ini berada pada sesetengah nyamuk, dan nyamuk yang menyebabkan penyakit ini adalah nyamuk Aedes albopictus atau Aedes aegypti.

Virus Chikungunya ini adalah RNA virus yang berada dalam keluarga virus yang dinamakan sebagai Togoviridae. Penyakit ini adalah penyakit endemik (selalu berlaku) di negara-negara Afrika, Asia Tenggara dan India.

Disebabkan ia berlaku oleh gigitan nyamuk Aedes, maka kadangkala penyakit ini menunjukkan beberapa simptom yang hampir sama bagi penyakit denggi dan zika.

Adapun begitu, demam ini selalunya tidak membawa kepada komplikasi yang serius jika pesakit mendapatkan rawatan yang segera.

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Punca Penyakit Chikungunya


Seperti mana dimaklumkan pada awalnya, demam Chikungunya ini berlaku kerana disebabkan oleh gigitan nyamuk, iaitu nyamuk jenis Aedes aegypti. Mari kita kenali secara ringkas mengenai Aedes aegypti ini.Aedes aegypti ini adalah nyamuk yang hanya menggigit pada waktu siang sahaja (day biting mosquitoes). Ini bermakna nyamuk ini hanya aktif pada waktu siang dan cerah sahaja, dan nyamuk ini hanya aktif sekitar dua jam sahaja. Nyamuk ini kemudian akan bersembunyi di tempat yang gelap dan tertutup.

Uniknya nyamuk Aedes aegypti ini apabila jenis nyamuk  jantan tidak menggigit manusia atau haiwan, tetapi nyamuk betina yang hanya menggigit manusia atau jenis mamalia. Ini kerana nyamuk betina perlukan darah untuk menghasilkan telur.

Nyamuk Aedes aegypti ini agak bahaya kerana ia bukan sahaja membawa penyakit Chikungunya, malah ia juga akan menyebabkan penyakit demam denggi dan penyakit yang lain.

Simptom Chikungunya


Jika seseorang yang sudah mendapat jangkitan penyakit Chikungunya, ia akan mempunyai beberapa simptom yang boleh diketahui:

 • Demam panas yang mengejut.
 • Sakit pada sendi.
 • Ruam pada badan.
 • Sakit kepala.
 • Muntah.
 • Keletihan.
 • Kesejukan.

Simptom ini akan mula muncul dalam tempoh masa 3-7 hari selepas terkena jangkitan daripada nyamuk itu. Simptom yang paling jelas bagi Chikungunya ini adalah demam panas dan sakit sendi. Penyakit ini tidaklah membawa kepada kematian, tetapi simptom itu jika tidak dirawat ia akan membawa kepada keadaan yang lebih buruk.

Periksa Simptom anda Di Sini

Penyiasatan


Chikungunya ini selalunya hampir sama seperti penyakit demam Denggi dan Zika, kerana virus yang dibawa oleh nyamuk yang sama. Terdapat beberapa kaedah penyiasatan yang akan dilakukan untuk mengenal pasti punca penyakit ini.

Ujian SerologiUjian ini akan dilakukan untuk mengenal pasti Immunoglobulin M dan Immunoglobulin G yang berfungsi sebagai antibodi anti-chikungunya. Kaedah enzyme-linked immunosorbent assays (ELISA) dan reverse transcriptase–polymerase chain reaction (RT-PCR) akan digunakan. Sampel serum akan diambil pada minggu pertama selepas simptom itu muncul.

Perbezaan di antara demam denggi dan penyakit Chikungunya ini adalah, Penyakit ini tidak menyebabkan pendarahan yang teruk, renjatan mahupun kematian. Dengan rehat yang secukupnya serta rawatan untuk menyembuhkan simptom yang dihadapi, penyakit ini akan sembuh dalam masa 7 hari.

Rawatan Chikungunya


Seseorang yang mengalami penyakit Chikungunya ini selalu akan sembuh selepas beberapa hari. Tetapi bagi sesetengah orang, penyakit ini boleh berterusan dan menyebabkan sakit pada sendi berlarutan selama berbulan-bulan.

Jika anda pernah pergi bercuti ke tempat yang mempunyai wabak ini, anda sepatutnya mengambil langkah berjaga-jaga, dan jika anda mempunyai simptom-simptom Chikungunya ini selepas pulang bercuti, anda perlu memberitahu doktor untuk  anda mendapatkan rawatan.

Umumnya, penyakit ini tiada vaksin yang khusus yang sesuai untuk dijadikan sebagai rawatan. Tetapi terdapat beberapa rawatan yang akan diperoleh untuk merawat penyakit ini:

 • Dapatkan rehat yang secukupnya.
 • Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.
 • Makanan yang sihat dan berzat.
 • Ubat seperti Paracetamol dan Acetaminophen membantu untuk mengurangkan demam.
 • Guna sapuan pencegah serangga pada kulit yang terdedah kepada matahari, terutama semasa keluar bersiar, terutama pada siang hari.

Kaedah pencegahan sangat penting sebelum kita terdedah kepada gigitan nyamuk ini seperti memakai baju berlengan panjang dam seluar panjang ketika bersiar, bersihkan kawasan rumah dan persekitaran untuk mengelakkan tempat pembiakan nyamuk Aedes.

Namun begitu, jika keadaan anda semakin teruk dan berpanjangan, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor dan mendapatkan rawatan yang selanjutnya untuk mengelakkan keadaan yang lebih buruk berlaku.

Periksa Simptom anda Di SiniRujukan:

 1. Medline Plus – Chikugunya
 2. Mayoclinic – Chikungunya
 3. World Health Organization – Chikungunya
 4. Center for Disease Control & Prevention – Chikugunya
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 6 =