Tangan berpeluh secara berlebihan ataupun dipanggil sebagai hyperhidrosis merupakan salah satu masalah berpeluh. Masalah tersebut mungkin akan menganggu aktiviti harian individu tersebut.

Malah ia juga akan menganggu prestasi belajar jika ia berlaku pada kanak-kanak mahupun remaja.

Istilah Perubatan

Hyperhidrosis: Adalah masalah berpeluh secara berlebihan
Saraf sympathetic: Saraf yang menyediakan badan bila berada dalam keadaan bersedia untuk melawan atau melarikan diri
Prognosis: Adalah kesudahan kepada pesakit

Masalah Tangan Berpeluh

Hyperhidrosis merupakan salah satu masalah tangan berpeluh dimana seseorang individu menghasilkan peluh lebih banyak berbanding dengan mereka yang normal sehingga mengganggu aktiviti seharian.

Ia selalu bermula pada waktu kanak-kanak ataupun remaja. Keseluruhan kawasan badan boleh mengalami masalah ini. Akan tetapi kawasan yang selalu mempunyai masalah ini adalah tapak tangan dan kaki, ketiak dan muka

Ia boleh menyebabkan tekanan perasan, malu bersosial dan mengganggu prestasi kerja disebabkan perkara tersebut terutamanya bila masalah tersebut berlaku di tangan.

Punca Masalah Tangan Berpeluh

Masalah tangan berpeluh pada keseluruhan badan(Generalized hyperhydrosis) boleh disebabkan masalah saraf autonomi iaitu yang melibatkan saraf sympathetic. Ia juga boleh disebabkan masalah lain seperti:

 • Demam
 • Kanser
 • Lemah jantung
 • Masalah kerisauan (Anxiety problem)
 • Masalah metabolik seperti hipertiroid, hipoglisemia, gout
 • Ubat seperti propanolol, physostigmnine, pilocarpine dan banyak lagi
 • Peminum alkohol yang kronik

Masalah berpeluh di bahagian tapak tangan dan kaki pula mungkin disebabkan keturunan.

Simptom masalah berpeluh ini selalu bermula pada kanak-kanak dan remaja. Akan tetapi jika ia berlaku pada orang dewasa ataupun tua, penyiasatan perlu dilakukan untuk melihat penyakit lain yang boleh menyebabkan masalah tersebut.

Saraf sympathetic merupakan saraf yang bertanggung-jawab untuk menyediakan badan ketika berada dalam keadaan bersiap siaga untuk berlawan atau berlari(Fight or flight). Ia akan menyebabkan denyutan nadi bertambah, gula dalam darah bertambah dan mental lebih fokus. Akan tetapi ia juga berhubungan dengan kelenjar peluh.

Sebab itu, seseorang yang mengalami masalah berpeluh ini akan menjadi lebih teruk apabila dia berada di dalam keadaan yang takut ataupun hendak berlawanPrognosis(Kesudahan)

Hyperhidrosis adalah sukar untuk dirawat secara berkesan. Ia tidaklah menyebabkan kematian. Tetapi kes yang teruk akan mengganggu kualiti hidup pesakit.

Berpeluh adalah sesuatu yang memalukan, ia mengotorkan pakaian, mengganggu hubungan dan menyukarkan komunikasi. Kes yang teruk mungkin akan menyebabkan masalah untuk menulis, memegang stering kereta ataupun bersalaman dengan orang lain

Akan tetapi cara rawatan yang terbaru dan pelbagai akan memberikan pesakit rawatan yang lebih berkesan.

Diagnosa-diagnosa yang lain

Terdapat beberapa diagnosa lain yang mempunyai simptom yang sama sebagai contoh:

 • Kanser
 • Masalah saraf
 • Hipertiroid
 • Hipoglisemia
 • Pheuocrhomocytoma
 • Peminum alkohol kronik

Penyiasatan

Jika masalah berpeluh itu berlaku pada keseluruhan badan, penyiasatan untuk mengetahui punca tersebut perlu dilakukan. Ujian makmal sepert dibawah boleh dilakukan:

 • Bacaan hormon tiroid
 • Bacaan gula
 • Bacaan asid urik
 • Mantoux test dan x-ray dada untuk mengesan TB

Simptom-simptom lain yang merujuk kepada kanser pun perlu diperiksa daripada pesakit

Rawatan Masalah Tangan Berpeluh

Terdapat beberapa cara rawatan untuk masalah berpeluh ini

1) Ubat sapuan

Ubat sapuan yang mengandungi aluminium chloride hexahydrate adalah sapuan yang selalu digunakan. Ia perlulah digunakan dikawasan yang mempunyai masalah tersebut sebelum tidur.

Untuk mengurangkan iritasi, sapuan tersebut perlulah dibasuh ketika bangun daripada tidur.

2) Iontophoresis

Ia adalah rawatan dimana arus elektrik yang rendah diberi pada keseluruhan kulit yang bermasalah. Ia perlulah diberi selama 30 minit setiap hari di dalam air yang mengandungi arus elektrik tersebut

Akan tetapi rawatan ini selalunya tidak diikuti oleh pesakit kerana ia mengambil masa yang lama.

3) Suntikan botox

Botox mengandungi toksin botulinum yang bertindak sebagai perencat kepada kalenjar peluh dalam penghasilan peluh. Ia terbukti dalam mengurangkan masalah berpeluh ini.

4) Pembedahan

Disebabkan masalah berpeluh ini adalah disebabkan ketidakseimbangan fungsi saraf sympathetic, rawatan pembedahan untuk membuang sebahagian saraf tersebut boleh dilakukan dan ianya dinamakan sebagai sympathectomy

Jika maklumat ini bermanfaat, sila like page kami TheDiagnosaRujukan:

 1. Altman RS, Schwartz RA. Emotionally induced hyperhidrosis. Cutis. 2002 May. 69(5):336-8.
 2. Yamashita N, Tamada Y, Kawada M, Mizutani K, Watanabe D, Matsumoto Y. Analysis of family history of palmoplantar hyperhidrosis in Japan. J Dermatol. 2009 Dec. 36(12):628-31.
 3. Adar R, Kurchin A, Zweig A, Mozes M. Palmar hyperhidrosis and its surgical treatment: a report of 100 cases. Ann Surg. 1977 Jul. 186(1):34-41.
 4. Cloward RB. Treatment of hyperhidrosis palmaris (sweaty hands); a familial disease in Japanese. Hawaii Med J. 1957 Mar-Apr. 16(4):381-7.
 5. Tugnoli V, Eleopra R, De Grandis D. Hyperhidrosis and sympathetic skin response in chronic alcoholic patients. Clin Auton Res. 1999 Feb. 9(1):17-22
 6. Streker M, Reuther T, Verst S, Kerscher M. [Axillary hyperhidrosis–efficacy and tolerability of an aluminium chloride antiperspirant. Prospective evaluation on 20 patients with idiopathic axillary hyperhidrosis]. Hautarzt. 2010 Feb. 61(2):139-44.
 7. Klaber M, Catterall M. Treating hyperhidrosis. Anticholinergic drugs were not mentioned. BMJ. 2000 Sep 16. 321(7262):703
 8. Moraru E, Voller B, Auff E, Schnider P. Dose thresholds and local anhidrotic effect of botulinum A toxin injections (Dysport). Br J Dermatol. 2001 Aug. 145(2):368.
 9. Naumann M. Evidence-based medicine: botulinum toxin in focal hyperhidrosis. J Neurol. 2001 Apr. 248 Suppl 1:31-3.
Categories: Kulit

Dr Latif Saad

Seorang pegawai perubatan dan masih berkhidmat di klinik kesihatan. Pengasas kepada page The Diagnosa dan Root of Science

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *