Skip to content

Pil Kalsium: Penggunaan, Dos dan Kesan Sampingan

Apakah kegunaan pil kalsium dan kesan sampingannya? Artikel ini akan membincangkan apakah kegunaan pil kalsium, dos nya dan kegunaannya pil ini.

Pengenalan

Kalsium penting untuk kesihatan tulang sepanjang hayat anda. Walaupun diet adalah cara terbaik untuk mendapatkan kalsium, suplemen kalsium mungkin menjadi pilihan jika diet anda tidak lengkap. Tetapi, sebelum anda mempertimbangkan suplemen kalsium, pastikan anda memahami berapa banyak kalsium yang anda perlukan, kebaikan dan keburukan suplemen kalsium, dan jenis suplemen yang harus dipilih. Kalsium secara  umumnya selamat, tetapi lebih banyak tidak semestinya lebih baik, dan kalsium berlebihan tidak memberikan perlindungan tulang tambahan.

Beberapa jenis sebatian kalsium digunakan dalam makanan tambahan kalsium. Setiap sebatian mengandungi sejumlah besar kalsium mineral – disebut sebagai unsur kalsium. Makanan tambahan kalsium biasa boleh dilabelkan sebagai:

 • Kalsium karbonat (40% unsur kalsium)
 • Kalsium sitrat (21% unsur kalsium)
 • Kalsium glukonat (9% unsur kalsium)
 • Kalsium laktat (13% unsur kalsium)

Cara Ubat BerfungsiDua bentuk suplemen kalsium utama adalah karbonat dan sitrat. Kalsium karbonat paling murah dan oleh itu sering menjadi pilihan pertama yang baik. Bentuk kalsium lain dalam makanan tambahan termasuk glukonat dan laktat. Kalsium karbonat dan kalsium sitrat adalah makanan tambahan kalsium yang paling popular dalam formulasi. Kalsium karbonat harus diambil bersama makanan kerana asid di dalam perut membantu penyerapan kalsium karbonat

Di samping itu, beberapa makanan tambahan kalsium digabungkan dengan vitamin dan mineral lain. Sebagai contoh, beberapa makanan tambahan kalsium juga mungkin mengandungi vitamin D atau magnesium. Penyerapan kalsium dalam tubuh manusia dibantu oleh vitamin D3. Pengambilan kalsium tanpa vitamin D3 akan menjejaskan proses penyerapan kalsium. Oleh itu, kebanyakan suplemen kalsium turut ditambah dengan vitamin D3 untuk membantu penyerapan kalsium dalam tubuh. Periksa senarai ramuan untuk melihat bentuk kalsium suplemen kalsium anda dan apa nutrien lain yang mungkin terdapat di dalamnya. Maklumat ini penting jika anda mempunyai masalah kesihatan atau diet.

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Penggunaan dan Pemilihan Pil Kalsium

Semasa memilih makanan tambahan berasaskan kalsium, mengetahui kualiti unsur kalsium adalah penting. Ini disebabkan oleh fakta bahawa jumlah kalsium dalam makanan tambahan berbeza-beza bergantung pada unsur-unsur lain dalam makanan tambahan.

Jumlah kalsium yang diserap oleh badan, bukan seperi jumlah yang dinyatakan pada label suplemen. Sebagai contoh satu tablet mengandungi 1250mg  kalsium karbonat menurut label suplemen itu. Oleh kerana kalsium karbonat hanya mengandungi 40% unsur kalsium, tubuh hanya dapat mengambil 500mg kalsium sahaja.

Menurut informasi bertulis daripada laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) MyHealth, menyatakan bahawa tubuh badan kita juga dapat menyerap kalsium dengan lebih baik jika ia diambil dalam dos yang kecil seperti 500mg atau kurang untuk setiap pengambilan. Pengambilan suplemen kalsium dalam dos yang kecil untuk setiap interval juga boleh mengurangkan kesan sampingan seperti sembelit dan perut kembung.Oleh itu, adalah penting untuk merujuk kepada cadangan pengambilan tablet seharian yang dinyatakan di atas label bagi menentukan jumlah kalsium yang sebenarnya diambil. Terdapat pelbagai bentuk dosej suplemen kalsium, contohnya tablet, kapsul, tablet kunyah, cecair dan serbuk. Kalsium dalam bentuk dosej cecair, serbuk dan tablet kunyah lebih mudah untuk diserap oleh tubuh.

Suplemen kalsium yang berdaftar haruslah mempunyai nombor pendaftaran yang bermula dengan “MAL” diikuti dengan 8 angka dan huruf “N” di belakang 8 angka itu. Contohnya: MAL99999999N. Selain itu, ia juga harus dilekat dengan hologram yang tertera “PBKD” di atasnya. Pilihlah suplemen kalsium yang berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD). Suplemen yang berdaftar adalah dijamin keselamatan dan kualitinya, manakala suplemen yang tidak berdaftar dikhuatiri dicemari dengan logam berat seperti plumbum dan merkuri.

Kesan Sampingan

Pengambilan kalsium yang berlebihan boleh menyebabkan pelbagai kesan yang tidak diingini.

Kesan sampingan pengambilan suplemen kalsium termasuklah

Jika pesakit mengalami dos yang terlebih, ia boleh menyebabkan:

 • Denyutan jantung tidak sekata
 • Kekeliruan
 • Kematian

Hal ini lebih ketara dalam sesetengah golongan yang berisiko tinggi seperti mereka yang mempunyai masalah buah pinggang, jantung dan tumor tulang. Jadi, berbincanglah dengan doktor/ahli farmasi anda sebelum anda mula mengambil sebarang suplemen termasuk kalsium terutamanya jika anda mempunyai masalah seperti dinyatakan di atas.

Apa yang perlu dibuat sekirnya mengalami kecemasan akibat terlebih dos

Penting bagi anda untuk menyimpan senarai bertulis semua ubat-ubatan preskripsi dan bukan preskripsi yang anda ambil, serta produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda mesti membawa senarai ini setiap kali anda berjumpa doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Maklumat penting juga untuk dibawa sekiranya berlaku kecemasan.

Interaksi antara Ubat

Seperti ubat-ubatan yang lain, pil makanan tambahan kalsium juga boleh berinteraksi apabila diambil bersama dengan ubat-ubatan lain.Menurut informasi bertulis daripada laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia (MyHealth), ia menyatakan bahawa penyerapan ubat akan berkurangan jika mengambil ubat seperti:

 • Antibiotik (fluoroquinolone dan tetracyclines)
 • Ubat  hormon tiroid (levothyroxine)
 • Ubat sawan (phenytoin) boleh berkurangan apabila diambil bersama-sama dengan kalsium.

Selain itu, penyerapan kalsium juga boleh terganggu apabila diambil bersama-sama dengan steroid (prednisone). Hydrochlorothiazide, sejenis ubat darah tinggi pula boleh berinteraksi dengan kalsium dan menyebabkan peningkatan paras kalsium dalam badan dan air kencing (urine).

Beritahu doktor dan ahli farmasi

Mohon beritahu doktor dan ahli farmasi jika anda

 • Alah kepada kalsium karbonat atau ubat lain.
 • Mengambil ubat lain terutamanya digoxin (Lanoxin), etidronate (Didronel), phenytoin (Dilantin), tetracycline (Sumycin), dan vitamin. Jangan mengambil kalsium karbonat dalam 1-2 jam selepas mengambil ubat lain. Kalsium boleh mengurangkan keberkesanan ubat lain.
 • Jika anda pernah atau pernah menghidap penyakit buah pinggang
 • Jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau sedang menyusu.
 • Sekiranya anda hamil semasa mengambil kalsium karbonat, hubungi doktor anda.

Penyimpanan Ubat

Seperti ubat-ubatan yang lain, simpan ubat ini di tempat yang kering. Semestinya jauhkan strip atau kotak ubat-ubatan daripada kanak-kanak. Jangan makan selepas tarikh tamat tempoh yang tertera pada strip atau kotak ubat. Sebagai contoh “EXP: NOV 2022”, tarikh tamat tempoh ini merujuk kepada hari terakhir pada bulan yang dinyatakan itu.

Tetapi kebanyakan kilang ubat kini telah menulis tarikh luputnya dengan lengkap seperti “30112022” di tepi atau belakang botol atau kotak ubat tersebut. Selain itu, anda juga dinasihatkan agar tidak memakan mana-mana ubat-ubatan setelah anda dapati perubahan pada rupa.

Rujukan:

 1. Kalsium Oral – Portal Myhealth
 2. Calcium Supplement – Mayoclinic
 3. Calcium Supplement – Medlineplus
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + fourteen =