Jenis Ubat

Yasmin: Fungsi, Dos dan Kesan Sampingan

pil perancang yasmin

Pil Perancang Yasmin merupakan gabungan dua hormon: estrogen(ethinyl estradiol) dan progestin (drosperinone). Selain menghalang kehamilan, pil ini juga boleh menjadikan tempoh haid anda lebih teratur, mengurangkan kehilangan darah yang kitaran haid yang menyakitkan dan mengurangkan risiko terjadinya cyst dalam ovari.

Namun begitu, pil ini tidak melindungi anda atau pasangan dari penyakit kelamin seperti HIV, gonorrhea dan klamidia.


Mekanisma

Hormon dalam pil perancang berfungsi menghalang ovulasi. Dengan cara ini, tiada ovum yang boleh disenyawakan sperma dan kehamilan dapat dicegah. Pil perancang juga menyebabkan lendiran atau mukus pada serviks menebal. Mukus yang tebal menyebabkan sperma sukar melepasi untuk menyebabkan persenyawaan.

Kebanyakan pil kombinasi sama ada dalam bentuk pek 21 hari atau pek 28 hari. Satu pil hormon diambil pada masa yang sama setiap hari selama 21 hari. Bergantung kepada pek anda, sama ada anda berhenti mengambil pil pencegah kehamilan selama 7 hari (seperti dalam pek 21 hari) atau anda akan mengambil pil yang tidak mengandungi hormon selama 7 hari (pek 28 hari).

Anda akan mengalami haid apabila anda berhenti mengambil pil yang mengandungi hormon. Sesetengah wanita lebih suka pek 28-hari kerana ia membantu mereka membiasakan rutin mengambil pil setiap hari.

Cara pengambilan Yasmin

Terlupa ambil, hilang pek, tidak mengisi semula preskripsi anda pada masanya – ini adalah sebab utama mengapa orang yang mengambil pil ini hamil. Adalah baik untuk memikirkan perkara-perkara ini lebih awal daripada masa. Berikut adalah beberapa cara untuk membantu anda ingat untuk mengambil pil anda setiap hari:

  • Gunakan aplikasi peringatan mengambil pil pencegah kehamilan atau tetapkan penggera pada telefon anda.
  • Pastikan pek pil anda bersebelahan dengan sesuatu yang anda gunakan setiap hari (seperti berus gigi atau pengecas telefon anda).
  • Simpan pil anda dalam beg supaya sentiasa bersama anda.
  • Kawan atau ahli keluarga yang mengambil ubat setiap hari boleh menjadi kawan pengingat dan saling membantu.
    Pasangan anda boleh membantu anda.

Kesan Sampingan Yasmin dan Saranan

Pil kontraseptif oral, atau lebih dikenali sebagai pil perancang, merupakan kaedah merancang keluarga yang efektif. Kaedah ini telah diamalkan oleh ramai wanita sejak dahulu lagi. Di samping keberkesanannya dalam mengawal kehamilan, amalan pengambilan pil yasmin ini juga mengandungi kesan sampingan tertentu, yang ada kalanya mengganggu kehidupan seseorang wanita.

1. Pendarahan kecil di sebelum haid

Kira-kira separuh wanita yang mengambil pil ini mengalami masalah pendarahan faraj – juga dipanggil pendarahan kecil intermenstrual – yang berlaku antara tempoh jangkaan haid. Keadaan ini selalunya terjadi dalam tempoh 3 bulan terawal selepas anda mula mengambil pil perancang. Bagaimanapun, jika anda mengalami pendarahan banyak lebih daripada 3 hari, segera berjumpa dengan doktor.

2. Loya

Pil perancang juga boleh menyebabkan loya jika anda mengambilnya buat pertama kali. Anda perlu mengambilnya dengan makanan atau sebelum tidur bagi mengurangkan ketidakselesaan akibat loya. Kesan sampingan ini selalunya akan mengganggu anda dalam jangka masa pendek. Bagaimanapun, jika keadaan anda teruk dan berterusan, jangan ragu-ragu untuk mendapatkan nasihat pakar.

3. Sakit pada bahagian payudara

Satu lagi kesan sampingan lazim akibat pengambilan pil perancang adalah sakit pada payudara. Selalunya, gejala ini akan reda selepas beberapa minggu. Bagi mengurangkan ketidakselesaan pada payudara, anda perlu mengehadkan pengambilan kafein dan garam. Selain itu, anda juga disarankan untuk memakai coli sokongan. Jika kesakitan anda bertambah teruk atau anda mendapati ketulan pada payudara anda, sebaik-baiknya berjumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan.

4. Sakit kepala

Hormon dalam pil perancang adalah punca utama yang membuatkan anda sakit kepala dan migrain. Bergantung kepada jenis dan dos hormon, anda mungkin akan mengalami simptom sakit kepala yang berbeza.

5. Kenaikan berat badan

Walaupun tiada bukti kukuh yang menunjukkan pil perancang boleh meningkatkan berat badan anda, namun ramai wanita yang mengadu tentang retensi bendalir dalam payudara dan pinggul mereka selepas pengambilan kontraseptif jenis ini.

6. Perubahan mood

Wanita yang mengambil pil kontraseptif berkemungkinan mengalami kemurungan atau perubahan emosi. Jadi, jika anda pernah mengalami kemurungan, anda perlu berbincang dengan doktor anda sebelum mula mengambil pil ini.

7. Terlepas haid

Walaupun anda makan pil dengan betul, namun anda mungkin akan terlepas atau tidak datang haid. Ini mungkin disebabkan oleh beberapa faktor seperti stres, sakit, melancong, dan ketidaknormalan hormon atau tiroid. Jika anda tidak datang haid walaupun masih mengambil pil perancang, doktor mungkin akan menyuruh anda melakukan ujian kehamilan sebelum anda meneruskan pengambilan pil.

8. Libido menurun

Dalam sesetengah kes, hormon pada pil perancang boleh menurunkan kemahuan seks anda. Jika simptom ini berterusan, dapatkan nasihat daripada doktor.

Rujukan:

  1. https://ms.medicineh.com

About Author

Nurul Afza Shamsul Kamal merupakan merupakan seorang pelajar perubatan di Universiti Teknologi MARA. Penglibatan beliau dalam The Diagnosa sebagai penulis adalah merupakan satu usaha dalam menyampaikan ilmu bermanfaat kepada masyarakat.

Kumpulan artikel-artikel Nurul Afza di SINI

Kenali Nurul Afza melalui profil beliau di SINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *