Skip to content

Bayi Selesema: Punca, Simptom dan Cara Merawat

Sudah pasti ramai ibubapa di luar sana terutamanya ibubapa yang baru menimang anak pertama risau dan gundah gelana apabila bayi mereka mula menunjukkan tanda tanda tidak sihat seperti selesema. Apa punca bayi selesema? Adakah saya perlu risau?

Isi Kandungan
 1. Punca Bayi Selesema
 2. Bila Perlu Berjumpa dengan Doktor?
 3. Ujian Pengesanan Punca
 4. Rawatan Bayi Selesema
 5. Petua untuk Merawat Selesema Bayi
 6. Komplikasi

Selesema pada bayi sama sahaja konsepnya dengan selesema dalam orang dewasa. Malahan, pakar kanak kanak menyimpulkan bahawa seorang bayi itu akan mendapat selesema sebanyak 8 hingga 10 kali sepanjang proses mereka membesar. Ini bukanlah perkara yang patut dirisaukan kerana kebiasaannya ia tidak serius.

Punca Bayi Selesema


Selesema terjadi apabila badan kita bertindak balas terhadap jangkitan di saluran pernafasan. Ini merupakan tindak balas  semulajadi yang dikenali sebagai inflamasi atau keradangan. Ia menandakan badan kita sedang melawan jangkitan tersebut. Jangkitan ini boleh disebabkan oleh bakteria, virus dan kulat. Namun yang biasa terjadi ialah jangkitan virus. Jangkitan virus biasanya adalah self-limiting  iaitu mampu sembuh sendiri tanpa ubatan.Virus yang masuk kedalam saluran pernafasan bayi anda mungkin datang dari udara namun boleh juga terjadi anda yang membawa virus tersebut. Ibubapa mungkin menghidap selesema dan kerap menyentuh hidung dan mulut. Tanpa membersihkan tangan terlebih dahulu, anda memegang bayi anda. Jangkitan virus boleh merebak melalui sentuhan ataupun cecair yang terkena kepada bayi anda.

Mungkin ada tertanya, mengapa bayi senang terkena jangkitan? Ini kerana bayi yang baru lahir mengambil masa sekurang kurangnya 2 tahun bagi membina sistem imuniti yang kuat. Oleh itu, sewaktu sistem imuniti mereka masih lemah, mereka mudah terdedah kepada jangkitan yang kebiasaannya datang daripada ibubapa kerana mereka kerap bersama bayi.

Apa lagi tanda tanda selain selesema yang menandakan bayi mengalami jangkitan?

 • Hidung berair. Kebiasaannya, bayi yang dijangkiti sering mempunyai lelehan air atau hingus yang keluar dari hidung.
 • Demam. Demam boleh mencapai suhu sehingga 40 darjah dan kebiasannya terjadi dalam jangkitan bakteria.
 • Batuk. Bayi juga akan mengalami batu dengan kahak cair menandakan terdapat terlalu banyak mucus di dalam salur pernafasan.
 • Bernafas Laju. Kanak kanak yang boleh bercakap akan memberitahu anda bahawa mereka rasa sukar bernafas.
 • Sukar tidur. Bayi akan kerap terjaga pada waktu malam kerana mereka tidak selesa.
 • Kerap merengek. Memandangkan bayi tidak boleh lagi bercakap, mereka hanya mampu menangis dan merengek meminta perhatian.

Periksa Simptom anda Di Sini

Bila Perlu Berjumpa dengan Doktor?


Dalam kebanyakan kes, tanda tanda di atas akan berlarutan selama seminggu. Namun, jika anda mendapati bayi anda masih tidak sihat melebihi 10 hari, sila bawa berjumpa doktor dengan segera. Selain itu, awasi juga tanda tanda di bawah ini:

 • Demam panas melebihi suhu 39 darjah
 • Bernafas Laju
 • Nampak Letih
 • Kurang menyusu


Tanda tanda di atas mungkin menandakan bayi anda mempunyai jangkitan yang teruk. Oleh itu, harus segera membawanya ke klinik bagi mendapat rawatan seterusnya.

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Ujian Pengesanan Punca


Disebabkan kebanyakan bayi selesema adalah disebabkan jangkitan virus yang selalunya akan baik dengan sendirinya, maka doktor tidak akan mengambil darah atau melakukan x-ray untuk mengetahui punca selesema bayi tersebut. Namun dalam sesetengah kes yang mungkin lebih serius, ujian lain mungkin diperlukan.

1. Ujian X Ray

Doktor akan meminta agar bayi anda melakukan ujian Xray bagi mengenal pasti sekiranya terdapat jangkitan pada bahagian paru paru yang boleh terjadi jika pesakit juga mengalami demam dan bernafas laju

2. Ujian Darah

Ujian darah adalah untuk melihat bilangan sel darah putih bagi memastikan sama ada terdapat jangkitan bakteria ataupun tidak.

Rawatan Bayi Selesema


Disebabkan selesema ini kebanyakkan adalah disebabkan jangkitan virus, maka ia adalah self limiting (baik dengan sendirinya), tidak ada ubat spesifik yang diperlukan untuk merawatnya. Beri masa dalam seminggu dan anak anda akan beransur pulih. Bergantung kepada keadaan bayi anda, doktor mungkin juga akan memberikan beberapa jenis ubat seperti:

1. Ubat demamIa hanya diberikan sekiranya demam bayi mencecah suhu 39 darjah. Doktor akan memberikan ubat demam ini bagi meredakan demam bayi.

2. Ubat titik hidung

Ubat ini mengandungi normal saline iaitu cecair biasa yang digunakan di klinik. Ia digunakan bagi meredakan hidung tersumbat dan menggalakkan pengeluaran cecair mukus dari dalam hidung. Dilarang untuk menggunakan ubat selesema bagi kanak-kanak yang kurang dari 2 tahun.

Petua untuk Merawat Selesema Bayi


Doktor akan menasihatkan anda untuk bertenang dan sentiasa memantau bayi anda. Selain itu, ini antara amalan yang boleh anda lakukan di rumah:

1. Teruskan menyusu bayi ataupun pastikan anak anda mendapat hidrasi yang cukup.

Semestinya bayi yang tidak sihat menjadi kurang selera makan dan tidak mahu menyusu. Cuba sebaik mungkin untuk terus menyusukan mereka setiap 2 jam. Ibu menyusu juga digalakkan minum air yang banyak bagi membekalkan susu yang tidak putus.

Bagi anak yang sudah boleh minum, pastikan mereka meminum air kosong yang secukupnya. Ini sangat penting kerana apabila badan kita mempunyai hidrasi yang cukup, ia akan bekerja dengan lebih baik untuk melawan jangkitan.

2. Bersihkan hingus atau mukus dalam hidung anak.Ibubapa boleh membeli alat penyedut hingus yang ada dijual di farmasi dan membersihkan hidung bayi dariapada tersumbat dengan mucus. Gunakan bersama ubat titik hidung yang diberi doktor. Ini haruslah dilakukan setiap 4 jam bagi melegakan hidung dan membantu bayi bernafas dengan baik.

Bagi kanak kanak yang sudah boleh menghembus hingus, ajar mereka untuk membersihkan hidung mereka setiap kali mereka rasa tidak selesa. Diingatkan untuk sentiasa guna kain atau tuala yang lembut bagi membersihkan hingus.

3. Tingkatkan penjagaan kebersihan diri dan rumah anda.

Kerap basuh tangan dan seeloknya mandi dahulu sebelum bermain dengan bayi. Sekiranya anda demam atau selesema, seeloknya tidur di bilik berasingan bagi mengelakkan jangkitan terkena bayi. Yang penting sekali, jangan bersin atau batuk di hadapan muka bayi.

Pastikan juga kawasan rumah sentiasa bersih dan tidak berdebu kerana debu boleh menyebabkan rekaksi alergi yang membuat anda bersin. Jangan merokok di dalam kawasan rumah ataupun berdekatan bayi. Ini bukan sahaja boleh buat bayi selesema namun boleh mencetuskan serangan asma.

Komplikasi


Selesema yang dibiarkan tanpa rawatan boleh sembuh dengan sendiri. Namun dalam sesetengah kes, keadaan boleh menjadi teruk.

1. Jangkitan Kuman Paru-paru

Sistem salur pernafasan kita berakhir di dalam paru paru. Jika mukus terkumpul terlalu banyak di dalam hidung, ia boleh menjadi sumber untuk bakteria hidup. Lama kelamaan, jangkitan ini akan merebak ke paru paru menyebabkan keadaan menjadi lebih serius. Bayi anda mungkin perlu dimasukkan ke hospital.2. Serangan Asma

Apabila mukus terkumpul menghalang laluan udara keluar masuk, bayi akan mengalami kesukaran bernafas. Ini secara tidak langsung boleh mencetuskan serangan asma lebih lebih lagi jika salah seorang ibubapa juga mempunyai asma.

Apabila sudah terjadi asma, bayi mungkin akan mendapat serangan yang sama di masa hadapan kerana asthma adalah sejenis penyakit yang berulang.

3. Jangkitan merebak ke telinga

Salur pernafasan kita berkait rapat dengan telinga kita oleh satu tiub bernama tiub eustachian. Apabila mukus yang tersumbat dalam salur pernafasan semakin banyak, tekanan dalam tiub tersebut boleh meningkat dan menyebabkan jangkitan telinga.

Kuman juga boleh merebak dari salur pernafasan ke telinga. Tanda tandanya adalah sakit telinga, keluar cecair dari telinga dan pendengaran terganggu.

Pembacaan bagi masalah yang lain

Sakit PerutHidung Berbau Busuk
Puting SakitPayudara Bengkak
Puting TenggelamTidur Berdengkur
Rasa LoyaBengkak Lutut
Susah Buang Air KencingDemam Berpanjangan
Bengkak AirPerut Kembung
Tangan MenggeletarSakit Pergelangan Tangan
SelesemaBayi Selesema
Hidung TersumbatMuka Pucat
Bibir BengkakCirit-Birit Berpanjangan

Periksa Simptom anda Di SiniAdvertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + two =