Skip to content

Sakit Pinggang: Punca dan Cara Rawatan

Apakah punca kepada masalah sakit pinggang? Artikel ini akan membincangkan punca dan rawatan kepada masalah sakit pinggan yang anda hadapi.

Sakit pinggang adalah masalah atau rasa sakit di kawasan belakang rusuk hingga ke pinggul. Sakit ini tidak termasuk dibahagian tengah.

Selalunya ia berlaku pada sebelah bahagian pinggang sahaja dan kebanyakkan orang akan mengalami sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup mereka. Kebanyakkanmasalah ini adalah sementara sahaja dan sembuh dengan sendirinya.Akan tetapi sakit yang berterusan ataupun sakit yang terlalu kuat mungkin menunjukkan pesakit mempunyai penyakit yang serius.

Walaupun sakit dibahagian pinggang selalunya merujuk kepada masalah pada bahagian buah pinggang. Tetapi ia juga boleh disebabkan beberapa perkara yang lain. Penting untuk seseorang itu berjumpa dengan doktor jika ia mempunyai sakit yang melampau ataupun berterusan.

Punca dan penyebab Sakit Pinggang

Punca selalunya boleh disebabkan beberapa perkara. Ianya adalah:

Punca dan penyebab sakit pinggang yang jarang berlaku adalah:

Simptom dan tanda tanda yang boleh berkaitan dengan sakit pinggang

Sakit ini boleh dirasakan seperti rasa memulas ataupun seperti dicucuk. Kesakitan tersebut juga boleh datang dan pergi terutamanya yang disebabkan batu karangSimptom dan tanda yang berkaitan dengan masalah ini adalah:

Periksa Simptom anda Di Sini

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Penyiasatan untuk mengesan punca sakit pinggang

Terdapat beberapa sampel yang akan diambil dan prosedur yang akan dilakukan pada pesakit untuk mengetahui punca kepada penyakit tersebut

Sampel air kencing

Sampel air kencing adalah penting untuk mengetahui samada pesakit mengalami kencing kotor ataupun kencing berdarah. Jika pesakit mengalami kencing berdarah, mungkin disebabkan pesakit mengalami batu karang

Pengimejan

X-ray digunakan untuk mengetahui samada pesakit mempunyai batu karang ataupun tidak. Ultrasound pula digunakan untuk melihat keadaan buah pinggang dan juga kehadiran batu karang.

Rawatan Sakit Pinggang

Berehat adalah rawatan utama yang perlu diberikan kepada pesakit yang mengalami sakit yang minor terumatanya yang disebabkan masalah otot. Sakit tersebut akan pergi dengan sendirinya selepas beberapa hariJangkitan kuman

Sakit pinggang yang disebabkan jangkitan kuman pada buah pinggang ataupun pada saluran air kencing perlulah dirawat dengan antibiotik

Batu karang

Pesakit yang mengalami batu karang perlulah diberi ubat tahan sakit ketika diserang masalah tersebut. Pesakit  juga perlu meminum air yang banyak untuk mengeluarkan batu karang itu.

Tetapi jika batu karang tersebut terlalu besar dan tidak mampu dibawa keluar, terdapat beberapa prosedur yang boleh dilakukan untuk mengeluarkan batu karang tersebut.

Slipped disc

Pesakit yang mempunyai berat badan yang berlebihan dinasihatkan untuk mengurangkan berat badan supaya tekanan pada tulang berlakang berkurangan.

Pesakit juga boleh menggunakan alat penyokong tulang belakang supaya postur badan berada dalam posisi yang betul dan tidak menyakitkan pinggang.Cadangan alat untuk membetulkan postur badan

Cara untuk mengelak sakit pinggang

Anda boleh mengelakkan sakit pinggang dengan beberapa cara iaitu:

  1. Mengambil air dengan secukupnya setiap hari.
  2. Mengurangkan pengambilan alkohol
  3. Mengamalkan seks yang selamat dan kebersihan
  4. Mengamalkan senaman 3 kali seminggu

Penyakit lain yang berkaitan:

Sakit TumitSakit Pergelangan Tangan
Sakit BelakangSakit Leher

Sakit Rusuk
Sakit Lutut
Sakit OtotSakit Muka
Sakit SendiSakit Tapak Kaki
Sakit PinggangSakit Bahu

Periksa Simptom anda Di Sini

Rujukan:

  1. 3 most common causes of flank pain. (2016, January 21)
  2. Kidney stones in adults. (2013, February)
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty + 14 =