Skip to content

10 Khasiat Bunga Lawang untuk Kesihatan

Apakah khasiat bunga lawang? Artikel ini akan membincangkan kandungan nutrisi, komponen berkhasiat dan juga khasiat bunga lawang kepada kesihatan.

Pengenalan

Mempunyai bentuk seakan-akan bintang, bunga lawang merupakan antara bahan terpenting yang wajib ada di dapur. Ia tumbuh subur dalam iklim dan keadaan tanah di selatan China dan Asia Tenggara. Selain itu, bunga lawang menjadi salah satu bahan terpenting yang tergolong dalam ‘kumpulan empat sekawan’, khususnya bagi menyedapkan masakan dan menaikkan aroma.

Bunga lawang telah digunakan secara meluas kebiasaannya dalam bentuk campuran serbuk. Selain meningkatkan rasa manis dan perisa dalam hidangan, rempah ini juga mempunyai kelebihan dalam bidang perubatan. Banyak produk kesihatan berasaskan bunga lawang dikeluarkan bertujuan untuk meningkatkan penghadaman dan melindungi daripada jangkitan. Sejak dulu, bunga lawang telah digunakan dalam perubatan tradisional Tiongkok. Artikel kali ini, kita akan bincangkan 10 khasiat bunga lawang untuk kesihatan.

Kandungan Berkhasiat Dalam Bunga Lawang

Secara umumnya, ubatan herba dan rempah ratus memiliki manfaat kesihatan yang banyak, tak terkecuali bunga lawang. Bunga lawang kaya dengan flavonoid dan polifenol. Selain itu, beberapa senyawa dalam bunga ini juga bermanfaat untuk kesihatan seperti Anethole, Linalool, Quercetin dan Shikimic acid. Sebatian shikimic acid ini menyumbang kepada banyak manfaat kesihatan. Ia merupakan bahan utama yang digunakan sejak abad yang lalu untuk menghasilkan antivirus, oseltamivir (Tamiflu).

Bahan – bahan aktif ini menjadikan bunga lawang memiliki sifat anti- radang, antioksidan, dan anti-mikrobial. Tambahan pula, rempah yang satu ini juga mengandungi zat besi, vitamin C, kalsium, kalium, magnesium, lemak, dan serat makanan yang baik untuk tubuh. 

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Kandungan Nutrisi

Walaupun bunga lawang digunakan dalam jumlah yang agak kecil, ia memiliki sejumlah besar nutrisi yang bagus untuk kesihatan dalam setiap hidangan. 1 sudu (7 gram) bunga lawang membekalkan sebanyak 23 kcal tenaga. 

Secara keseluruhannya, komponen nutrisi yang terdapat di dalam bunga lawang tidaklah signifikan kerana selalunya ianya diambil di dalam kuantiti yang sedikit. Rajah di bawah menunjukkan komposisi nutrisi untuk 1 sudu biji / serbuk bunga lawang (7 gram).

Makronutrien
Karbohidrat3 g
Protein1 g
Lemak1 g
Serat1 g
Mikronutrien
Mangan7%
Zat Besi13% 
Kalsium4%
Magnesium3%
Fosforus 3%

*Maklumat mikronutrien adalah dalam bentuk peratus (%) daripada RDI, iaitu rujukan pengambilan dalam sehari

10 Khasiat Bunga Lawang untuk Kesihatan

1. Menguatkan sistem Imun

Salah satu khasiat bunga lawang adalah ia dapat meningkatkan sistem imun badan dengan menyekat pertumbuhan bakteria yang boleh memicu berbagai penyakit. Selain itu, sifat antibakteria dalam bunga lawang juga dipercayai mampu melawan beberapa jenis bakteria yang kebal terhadap antibiotik.

Sistem pertahanan badan yang lemah menyebabkan badan mudah untuk diserang oleh virus dan menyebabkan pelbagai penyakit berjangkit seperti selsema dan batuk. Kajian menunjukkan bahawa bunga lawang mempunyai sifat anti-viral di mana ianya dapat mencegah serangan virus ke atas tubuh badan. Hal ini kerana kandungan shikimic acid yang terdapat di dalamnya di mana komponen ini diperlukan untuk beberapa proses kimia dalam badan. Shikimic Acid ini juga merupakan bahan penting di dalam Oseltamivir, sejenis ubat yang digunakan untuk merawat influenza [1]. 

Penyelidikan dalam Jurnal Virologi Perubatan telah menguji keberkesanan kombinasi shikimic acid dan quercetin. Ternyata, kombinasi dua senyawa ini membantu dalam meningkatkan fungsi yang lebih baik dalam melawan jangkitan virus [2].

2. Mengatasi Insomnia

Sejumlah penelitian menemukan bahwa bunga lawang memiliki beberapa sifat penenang kerana kandungan antioksidan dan magnesium di dalamnya. Bahan ini merembeskan neurotransmiter yang mendorong individu untuk lebih tenang dan tidur dengan lebih baik. Hal Ini sangat baik bagi penderita insomnia. Insomnia atau kesukaran untuk tidur boleh menjejaskan ‘mood’ seharian, malah mengganggu fokus dan tubuh badan kurang bermaya kerana tidak mendapat rehat yang secukupnya.Oleh itu, amalan meminum teh herba bunga lawang adalah disarankan, untuk mengatasi masalah insomnia kerana ia bertindak sebagai ubat penenang untuk kesan ‘relax’, sehingga lebih mudah tidur.

Berdasarkan kajian pada tahun 2011, minyak pati bunga lawang mempunyai efek seperti kayu manis yang menenangkan. Baunya menghasilkan kesan aromaterapeutik. Kajian haiwan dan manusia menunjukkan bahawa bahan aktif termasuk anethole, estragole, linalool, limonene dan 4-terpineol, membantu dalam mengurangkan rangsangan terhadap saraf sambil meningkatkan paras serotonin [3,4].

3. Baik untuk kesihatan Otak dan Mencegah Depresi

Rempah ratus sudah lazim digunakan dalam budaya purba China, Parsi dan India untuk merawat pelbagai penyakit. Sains mengenal pasti gejala keradangan dalam tisu saraf dan perkembangannya menjadi penyakit neurodegeneratif seperti Alzheimer, Parkinson, Multiple Sclerosis (MS), kemurungan, strok, kebimbangan dan kanser otak. 

Rempah mengandungi banyak fitonutrien yang secara langsung mengurangkan tekanan oksidatif dan risiko gangguan saraf. Rempah ratus seperti bunga lawang mempunyai potensi sebagai terapi semula jadi untuk merawat pelbagai jenis penyakit.

Bunga lawang sarat dengan sebatian yang melawan keradangan, melindungi tisu otak dan berfungsi sebagai ejen sedatif yang berkesan menghasilkan kesan menenangkan, melegakan tekanan dan kebimbangan [3, 5].

Satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak biji bunga lawang mempamerkan sifat antidepresi yang kuat pada tikus dan berkesan seperti ubat preskripsi biasa yang digunakan untuk merawat kemurungan [6].

Tambahan pula, dalam kajian lain terhadap 107 orang yang mengambil 3 gram serbuk biji bunga lawang tiga kali sehari adalah berkesan untuk mengurangkan gejala kemurungan selepas bersalin [7]. 4. Menjaga Kesihatan Pencernaan 

Sistem penghadaman merupakan antara sistem yang terpenting di dalam tubuh badan manusia. Masalah pada sistem ini dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti masalah angin, gastrik dan sebagainya Ayurveda dan ubat-ubatan tradisional Cina telah menggunakan bunga lawang secara meluas untuk merawat penyakit pencernaan yang berbeza seperti sakit perut, jangkitan dan sembelit [8].

Bunga lawang sudah digunakan sekian lama oleh masyarakat cina untuk mengatasi masalah sakit perut, sembelit dan ketidakhadaman. Kandungan nutrisi di dalamnya dapat meransang pergerakan saluran penghadaman. Seperti kebanyakan rempah, bunga lawang mengandungi sejumlah besar serat iaitu lebih 1 gram setiap sudu makan. Serat ini boleh berfungsi untuk menjaga kesihatan pencernaan, dengan cara meredakan kembung dan kram pada bahagian perut, meningkatkan keseimbangan bakteria dalam usus, dan menyerap nutrisi dengan baik.

5. Bersifat anti-kanser

Antioksidan yang terkandung dalam bunga lawang dapat menghapuskan radikal bebas juga mempunyai kebolehan melawan kanser. Kurangnya kerosakan oksidatif dalam tisu dan sel badan akan mengurangkan risiko mutasi dan pertumbuhan sel yang tidak normal. Terdapat kajian mendedahkan bahawa fitonutrien bunga lawang telah mengurangkan tekanan oksidatif dengan ketara dan menghalang perkembangan kanser pada haiwan yang berpenyakit [9].

Bunga lawang sebagai sebatian anti-radang yang kuat, anethole juga boleh memberi kesan kepada pelbagai jenis kanser. Anethole boleh mengurangkan tumor dalam kanser payudara dan prostat. Ia menyerang sel kanser melalui dua cara [10,11]:

 1. Memulakan mekanisme pemusnahan diri (apoptosis
 2. Meningkatkan protein yang terlibat dalam proses apoptosis (TIMP1, caspase-3, caspase-9, p21 dan p27), sambil mengurangkan protein radang (NF-kB, MMP2, MMP9, p38, p53). 

6. Membantu Mengawal Diabetes

Diabetes bukanlah penyakit yang asing lagi bagi rakyat Malaysia. Secara umumnya ia disebabkan oleh kurangnya penghasilan insulin atau kurang sensitiviti insulin lalu menyebabkan kenaikan gula dalam darah. Bunga lawang mempunyai kadar indeks glisemik yang rendah dan kandungan anethole di dalamnya dapat membantu pengawalan gula dalam darah.Terdapat penyelidikan menunjukkan bahawa anethole, boleh mengekalkan paras gula dalam darah terkawal apabila dipasangkan dengan diet yang sihat. Satu kajian pada 2015, selama 45 hari terhadap  tikus diabetes, anethole membantu mengurangkan paras gula dalam darah melalui reaksi bersama enzim utama. Anethole juga meningkatkan fungsi sel pankreas [12].

Kajian ini menggunakan dos anethole pekat, iaitu lebih tinggi dari jumlah hidangan bunga lawang yang biasa. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menilai bagaimana bunga lawang boleh mengawal paras gula darah dalam badan manusia.

7. Baik Untuk kulit

Salah satu manfaat yang sangat baik dari bunga lawang adalah menjaga kesihatan dan kecantikan kulit. Sinaran UV kerana pendedahan matahari merosakkan sel kulit dan merupakan salah satu faktor tekanan oksidatif dalam badan. Hal ini, meningkatkan risiko penyakit  berkaitan kulit dan kanser. Penyelidikan mengenal pasti bunga lawang sebagai anti-mikrobial, anti-radang, antiseptik dan antioksidan yang kuat, seterusnya mengurangkan kerosakan radikal bebas termasuk sel-sel kulit dan tanda-tanda awal penuaan [3,13]. 

Sekali lagi, bahan aktif anethole, Trans-anethole dalam rempah lain ditunjukkan mampu mencerahkan kulit dan mengurangkan kecacatan dengan mengurangkan melanogenesis iaitu proses pengeluaran melanin daripada pendedahan matahari [14].

8. Baik Untuk Kesihatan Jantung

Minyak bunga lawang juga memiliki pengaruh terhadap mengawal tekanan darah. Mengambil minyak ini akan membantu mengurangi tekanan pada jantung, dan menguatkan jantung kerana mengandungi sifat analgesik semulajadi. 

Kajian mengenai kebaikan ini agak terbatas, namun beberapa penelitian menunjukkan hasil yang menjanjikan potensi bunga lawang untuk manfaat sistem kardiovaskular.Bunga lawang kerap digunakan dalam amalan tradisional Cina dan Ayurveda, dengan tujuan meningkatkan peredaran darah sambil menurunkan tekanan secara keseluruhan. Kebiasaannya bunga lawang direndam sebagai teh, dengan sifat anti-radang yang kuat boleh meningkatkan kesihatan jantung dan peredaran ke seluruh badan. Antara profil nutrien ialah kalsium dan kalium. Kalium adalah vasodilator semulajadi yang mengurangkan tegangan dinding saluran darah, oleh itu mengurangkan tekanan darah dan tekanan keseluruhan pada sistem kardiovaskular [13].

9. Meningkatkan Penghasilan Susu Ibu

Manfaat bunga lawang yang seterusnya adalah untuk ibu menyusu, dipercayai boleh meningkatkan penghasilan susu ibu. Ubat tradisonal untuk para ibu turut menggunakan bunga lawang sebagai inisiatif melancarkan penghasilan susu ibu. Kebiasaannya, ekstrak bunga lawang digunakan sebagai bahan makanan dan minuman atau minyak.

Menariknya, sebatian anethole yang bertanggungjawab khususnya untuk penghasilan bau, ia dapat meniru aktiviti estrogen yang berkesan dalam merangsang pengeluaran susu ibu [15]. 

10. Mengurangkan Gejala Menopaus

Akhir sekali, bunga lawang juga dikenalpasti berpotensi mengurangkan gejala menopaus dengan cara menyamai kesan hormon estrogen dalam badan [16]. 

Terdapat bahan aktif dalam bunga lawang boleh membantu mencegah kerapuhan tulang, salah satu daripada gejala menopaus yang ketara, berlaku akibat penurunan paras estrogen dalam badan wanita [17]. 

Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan bagaimana bunga lawang itu sendiri boleh memberi manfaat kepada kesihatan kita.Kesimpulannya, menjaga tabiat pemakanan sebaiknya adalah kunci kepada kesihatan yang baik. Amalan seperti penambahan bunga lawang dalam masakan atau sebagai teh herba merupakan salah satu rutin yang baik untuk mendapatkan khasiat yang pelbagai dari bunga lawang ini. 

Diharapkan artikel khasiat bunga lawang ini dapat memberikan sedikit sebanyak maklumat kepada para pembaca.

Rujukan:

 1. Bilal, M., Wang, S., Iqbal, H.M.N. et al. Metabolic engineering strategies for enhanced shikimate biosynthesis: current scenario and future developments. Appl Microbiol Biotechnol 102, 7759–7773 (2018).
 2. Bertelli, A. A. E., Mannari, C., Santi, S., Filippi, C., Migliori, M. & Giovannini, L. (2008). Immunomodulatory activity of shikimic acid and quercitin in comparison with oseltamivir (Tamiflu) in an “in vitro” model. Journal of Medical Virology 80(4),
 3. Wang, G. W., Hu, W. T., Huang, B. K., & Qin, L. P. (2011). Illicium verum: a review on its botany, traditional use, chemistry and pharmacology. Journal of ethnopharmacology, 136(1), 10–20.
 4. Miyagawa, M., Satou, T., Yukimune, C., Ishibashi, A., Seimiya, H., Yamada, H., Hasegawa, T., & Koike, K. (2014). Anxiolytic-like effect of Illicium verum fruit oil, trans-anethole and related compounds in mice. Phytotherapy research : PTR, 28(11), 1710–1712.
 5. Soher, E. A., Bassem, A. S., Mohamed, S. S & Amal, S. H. (2016). Assessment of antimycotoxigenic and antioxidant activity of star anise (Illicium verum) in vitro. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 15(1), 20- 27.
 6. Shahamat Z, Abbasi-Maleki S, Mohammadi Motamed S. Evaluation of antidepressant-like effects of aqueous and ethanolic extracts of Pimpinella anisum fruit in mice. Avicenna J Phytomed. 2016 May-Jun;6(3):322-8. PMID: 27462555; PMCID: PMC4930539.
 7. Ghoshegir SA, Mazaheri M, Ghannadi A, Feizi A, Babaeian M, Tanhaee M, Karimi M, Adibi P. Pimpinella anisum in the treatment of functional dyspepsia: A double-blind, randomized clinical trial. J Res Med Sci. 2015 Jan;20(1):13-21. PMID: 25767516; PMCID: PMC4354059.
 8. D’Souza, S. P., Chavannavar, S. V., Kanchanashri, B., & Niveditha, S. B. (2017). Pharmaceutical Perspectives of Spices and Condiments as Alternative Antimicrobial Remedy. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(4), 1002–1010
 9. Yadav, A. S., & Bhatnagar, D. (2007). Chemo-preventive effect of Star anise in N-nitrosodiethylamine initiated and phenobarbital promoted hepato-carcinogenesis. Chemico-biological interactions, 169(3), 207–214.
 10. Elkady A. I. (2018). Anethole Inhibits the Proliferation of Human Prostate Cancer Cells via Induction of Cell Cycle Arrest and Apoptosis. Anti-cancer agents in medicinal chemistry, 18(2), 216–236.
 11. Chen, C. H., & deGraffenried, L. A. (2012). Anethole suppressed cell survival and induced apoptosis in human breast cancer cells independent of estrogen receptor status. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology, 19(8-9), 763–767.
 12. Sheikh, B. A., Pari, L., Rathinam, A., & Chandramohan, R. (2015). Trans-anethole, a terpenoid ameliorates hyperglycemia by regulating key enzymes of carbohydrate metabolism in streptozotocin induced diabetic rats. Biochimie, 112, 57–65.
 13. Park, S. H., Sung, Y. Y., Nho, K. J., & Kim, H. K. (2015). Protective activity ethanol extract of the fruits of Illicium verum against atherogenesis in apolipoprotein E knockout mice. BMC complementary and alternative medicine, 15, 232.
 14. UV-induced melanogenesis via ORAI1 channel inhibition. Journal of dermatological science, 84(3), 305–313.
 15. Penagos Tabares, F., Bedoya Jaramillo, J. V., & Ruiz-Cortés, Z. T. (2014). Pharmacological overview of galactogogues. Veterinary medicine international, 602894.
 16. Tabanca, N., Khan, S. I., Bedir, E., Annavarapu, S., Willett, K., Khan, I. A., Kirimer, N., & Baser, K. H. (2004). Estrogenic activity of isolated compounds and essential oils of Pimpinella species from Turkey, evaluated using a recombinant yeast screen. Planta medica, 70(8), 728–735.
 17. Christenson, E. S., Jiang, X., Kagan, R., & Schnatz, P. (2012). Osteoporosis management in post-menopausal women. Minerva ginecologica, 64(3), 181–194.
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + two =