Skip to content

Sakit Ketiak: Punca, Simptom & Rawatan

Apakah punca kepada masalah sakit ketiak? Artikel ini akan membincangkan punca, simptom dan rawatan kepada masalah ini.

Pengenalan

Sekilas lalu mengenai ketiak. Seperti yang kita tahu, ketiak adalah bahagian di bawah sendi bahu. Ia juga dipanggil axilla dalam istilah perubatan. Ketiak adalah tempat di mana otot yang menggerakkan lengan dan bahu kita bersambung dengan tulang. Sebahagian daripada otot ini juga bersambung ke tulang rusuk. Saraf dan saluran darah utama juga melalui ketiak kita, dan ia adalah rumah kepada beberapa nodus limfa.

Nodus limfa yang bengkak biasanya menunjukkan bahawa seseorang sedang melawan jangkitan, tetapi kadangkala, ia boleh menjadi tanda kanser. Kulit kita adalah nipis di bawah lengan dan mengandungi sejumlah besar kelenjar peluh. Keadaan panas dan lembap boleh meningkatkan kemungkinan jangkitan kulat atau bakteria atau ruam akibat melecet. Ada beberapa sebab mengapa ketiak kita boleh menjadi sakit. 

Punca 1. Ketegangan Otot

Ketiak anda dan kawasan dada dan lengan di sekelilingnya terdiri daripada saluran darah, saraf dan otot. Seperti otot lain dalam badan anda, anda boleh menegangkan otot ketiak dengan melakukan sesuatu secara berlebihan, seperti mengangkat sesuatu yang berat.

Gejala regangan otot bergantung pada betapa seriusnya ketegangan itu. Antaranya termasuklah :

 • Sakit, terutamanya selepas pergerakan yang meregangkan otot
 • Kemerahan atau lebam
 • Kekejangan
 • Bengkak

Untuk ketegangan ringan, doktor mencadangkan anda merehatkan otot dengan berehat daripada membuat sebarang aktiviti yang menyebabkan kesakitan. Anda juga boleh meletakkan ais di kawasan itu dan mengambil ubat tanpa preskripsi untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak. Hubungi doktor jika gejala anda menjadi lebih teruk atau ketegangan tidak sembuh dalam masa beberapa minggu.

2. Nodus Limfa BengkakNodus limfa terdapat di banyak bahagian badan anda, termasuk leher, pangkal paha dan ketiak anda. Jika ia bengkak dan menyakitkan, ia biasanya merupakan tanda bahawa badan anda sedang melawan jangkitan virus sepert

3. Jangkitan kulit atau luka

Apabila nodus limfa anda membengkak, anda juga mungkin mengalami hidung berair, sakit tekak, demam, dan berpeluh malam.

Kesakitan akibat jangkitan hilang apabila keadaan yang menyebabkannya menjadi lebih baik. Sementara itu, untuk berasa lebih baik:

 • Letakkan kain lap yang hangat dan basah di bawah ketiak anda.
 • Ambil ubat sakit tanpa preskripsi.
 • Banyakkan berehat.

Terdapat punca lain yang kurang biasa tetapi lebih serius bagi nodus limfa bengkak, termasuklah kanser atau limfoma. Bincang dengan doktor anda jika kesakitan tersebut :

 • Muncul tanpa sebab
 • Semakin teruk
 • Tidak menjadi lebih baik selepas 2 minggu
 • Rasa keras atau bergetah, atau tidak bergerak apabila anda menekannya
 • Datang dengan demam, berpeluh malam atau penurunan berat badan yang tidak dapat anda jelaskan.

4. Kanser payudara

Kanser payudara berlaku apabila sel-sel dalam payudara anda membesar secara tidak terkawal. Mereka biasanya terbentuk daripada tumor, dan kemudian boleh merebak.

Simptom biasa kanser payudara ialah sakit dan bengkak di sekitar ketiak anda. Ia mungkin datang dari: • Penyebaran kanser payudara ke nodus limfa anda
 • Kelenjar limfa
 • Bengkak dan sakit mungkin datang sebelum anda merasakan ketulan pada payudara anda.

Terdapat beberapa rawatan untuk kanser payudara yang telah merebak ke nodus limfa anda. Pasukan perubatan anda akan pilih rawatan bergantung pada peringkat dan jenis kanser:

 • Pembedahan. Semasa pembedahan yang tidak membuang payudara, doktor akan membuang kanser dan meninggalkan payudara normal sebanyak mungkin. Mereka juga akan mengeluarkan beberapa nodus limfa dan tisu yang sihat. Apabila pembedahan jenis ini bukan pilihan, doktor akan membuang keseluruhan payudara anda (mastektomi).
 • Terapi radiasi. Doktor menggunakan sinaran atau zarah bertenaga tinggi untuk memusnahkan sel-sel kanser, mengurangkan peluang kanser kembali dan membantu anda hidup lebih lama.
 • Kemoterapi dan ubat lain. Terapi ini digunakan selepas pembedahan untuk mengurangkan kemungkinan kanser payudara anda kembali. Untuk tumor yang lebih besar, tumor yang tumbuh dengan cepat, atau yang mempunyai ciri tertentu, doktor anda mungkin mengesyorkan ubat anti-kanser (kemoterapi).

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Simptom dan Tanda 

Bergantung kepada punca sakit ketiak anda, gejala anda mungkin agak berbeza.

Gangguan nodus limfa boleh menyebabkan bengkak pada lengan atau ketiak. Anda juga mungkin mengalami sakit atau bengkak di perut atau kaki jika nodus limfa lain terjejas.

Tanda-tanda kanser payudara boleh termasuk perubahan dalam bentuk dan saiz payudara. Timbulan pada kulit payudara, yang dikenali sebagai peau d’orange, dan perubahan pada rupa puting juga mungkin berlaku.

Ujian Pengesahan

Doktor mungkin melakukan pemeriksaan fizikal untuk mengetahui punca sakit ketiak seseorang. Orang yang mengalami ruam kulit mungkin perlu berjumpa pakar dermatologi untuk ujian lanjut.

Kebanyakan orang yang mengalami ketegangan otot tidak memerlukan ujian tambahan, tetapi doktor mungkin mengesyorkan imbasan ultrasound atau MRI jika kerosakannya teruk.

Doktor mungkin mengesyorkan biopsi jika mereka mengesyaki nodus limfa bengkak seseorang itu adalah kanser.

Rawatan

Pilihan rawatan terbaik untuk sakit ketiak bergantung kepada puncanya. Jika profesional penjagaan kesihatan mengesyaki jangkitan, ketegangan otot, atau penyakit, mereka hampir selalu mencadangkan rehat.Sakit ketiak yang berlaku akibat kanser atau mana-mana rawatannya mungkin memerlukan ubat anti-radang dan sakit.

Sakit ketiak mungkin disebabkan oleh kecederaan atau jangkitan yang tidak disengajakan dan mungkin tidak dapat dielakkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, orang ramai boleh mengambil langkah untuk mengurangkan risiko sebab-sebab tertentu sakit ketiak.

Orang ramai boleh mengurangkan risiko ketegangan otot dengan memanaskan badan dengan betul sebelum bersenam dan berhati-hati semasa mengangkat atau membaling objek berat.

Orang yang mempunyai jangkitan kulit atau ruam mungkin dapat mengenal pasti apa-apa yang mereka alah dan mengelak daripada menggunakannya. Menjaga kawasan ketiak bersih dan kering boleh mengurangkan risiko jangkitan kuman dan kulat.

Rujukan:

 1. Breast cancer symptoms: What you need to know. (2020). – cancer.org
 2. Hidradenitis suppurativa. (2018). – rarediseases.info.nih.gov
 3. Hidradenitis suppurativa. (n.d.). – AAD.org
 4. Lymph nodes and cancer. (2021). – cancer.org
 5. Shingles: Diagnosis and treatment. (n.d.). – aad.org
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 1 =