Skip to content

Sakit Pinggul: Punca, Simptom & Rawatan

Apakah punca kepada sakit pinggul? Artikel ini akan membincangkan punca, simptom dan rawatan kepada masalah sakit pinggul ini.

Pengenalan

Sendi pinggul boleh menampung berat badan kita, dan digunakan untuk pergerakan yang berulang kali dalam satu hari. Sendi bola-dan-soket ini – yang merupakan sendi terbesar dalam badan adalah antara sendi yang paling banyak digunakan dan terkesan oleh aktiviti seharian kita. 

Setiap kali anda menggunakan pinggul (contohnya, semasa berlari), kusyen di antara tulang rawan anda membantu mengelakkan geseran semasa tulang pinggul bergerak dalam soketnya.Walaupun ketahanannya yang luar biasa, sendi pinggul bukanlah struktur badan yang tidak boleh dimusnahkan. Dengan usia dan penggunaan, rawan boleh haus atau koyak. Otot dan tendon di pinggul kadangkala digunakan secara berlebihan. Tulang pinggul juga boleh patah semasa jatuh atau kecederaan lain. Mana-mana keadaan ini boleh menyebabkan sakit pinggul.

Punca 

 1. Arthritis.Osteoartritis dan artritis reumatoid adalah antara punca paling biasa sakit pinggul, terutamanya pada orang dewasa yang lebih tua. Arthritis membawa kepada keradangan sendi pinggul dan kerosakan tulang rawan yang melindungi tulang pinggul anda. Kesakitan secara beransur-ansur akan menjadi lebih teruk. Penghidap arthritis juga berasa kaku di bahagian pinggul dan jumlah darjah pergerakan kaki mereka juga menjadi lebih kurang berbanding sebelum ini.
 2. Patah pinggul. Dengan usia, tulang boleh menjadi lemah dan rapuh. Dalam istilah perubatan, keadaan ini dipanggil osteoporosis.Tulang yang lemah lebih berisiko untuk patah semasa jatuh. 
 3. Bursitis. Bursa adalah kantung cecair yang terdapat di antara tisu seperti tulang, otot, dan tendon. Mereka meredakan geseran daripada tisu-tisu yang bergesel bersama. Apabila bursa ini meradang, ia boleh menyebabkan kesakitan. Keradangan bursa biasanya disebabkan oleh aktiviti berulang yang terlalu banyak bekerja yang melibatkan sendi pinggul. 
 4. Tendinitis. Tendon pula adalah struktur tisu tebal yang melekatkan tulang pada otot. Tendinitis adalah keradangan tendon. Ia biasanya disebabkan oleh tekanan berulang akibat penggunaan berlebihan, ataupun terseliuh. 
 5. Ketegangan otot. Aktiviti berulang boleh memberi tekanan pada otot, dan ligamen yang menyokong pinggul. Apabila mereka meradang akibat penggunaan berlebihan, mereka boleh menyebabkan kesakitan dan menghalang pinggul daripada berfungsi dengan normal.
 6. Kanser. Tumor yang bermula di tulang atau yang merebak ke tulang boleh menyebabkan sakit di pinggul, dan juga pada tulang badan yang lain.
 7. Nekrosis avaskular (juga dipanggil osteonekrosis). Keadaan ini berlaku apabila aliran darah ke tulang pinggul menjadi perlahan dan tisu tulang pinggul mati. Walaupun ia boleh menjejaskan tulang lain, nekrosis avaskular paling kerap berlaku di pinggul. Ia boleh disebabkan oleh patah tulang pinggul atau terkehel.

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Simptom dan Tanda 

Bergantung pada keadaan yang menyebabkan sakit pinggul anda, anda mungkin merasa ketidakselesaan pada bahagian :

 • Peha
 • Di dalam sendi pinggul
 • pangkal paha
 • Di luar sendi pinggul
 • Punggung

Kadangkala sakit dari bahagian lain badan, seperti belakang atau pangkal paha (dari hernia), boleh berpindah ke pinggul. Anda mungkin menyedari bahawa kesakitan anda menjadi lebih teruk dengan aktiviti, terutamanya jika ia disebabkan oleh arthritis. Bersama-sama dengan kesakitan, pergerakan bahagian pinggul anda juga mungkin menjadi terhad. 

Ujian Pengesahan

Untuk kesakitan yang mungkin berkaitan dengan keadaan seperti arthritis, doktor anda akan bertanya kepada anda soalan seperti :

 • Adakah kesakitan lebih teruk pada masa yang tertentu?
 • Adakah ia menjejaskan keupayaan anda untuk berjalan?
 • Bilakah gejala anda mula-mula muncul?

Anda mungkin perlu berjalan untuk doktor anda memerhatikan sendi dan pola berjalan anda. Mereka akan mengukur panjang kedua – dua belah kaki dan membandingkan keduanya.Untuk mendiagnosis arthritis, doktor anda akan melakukan ujian cecair dan pengimejan. Ujian cecair melibatkan pengambilan sampel darah, air kencing dan cecair sendi untuk ujian di makmal. Ujian pengimejan mungkin termasuk:

 • X-ray
 • Imbasan CT
 • Imbasan MRI
 • Ultrasound

Ujian pengimejan akan memberikan pandangan terperinci tentang tulang, rawan dan tisu lain kepada doktor anda.

Rawatan

Jika sakit pinggul anda disebabkan oleh ketegangan otot atau tendon, osteoarthritis, atau tendinitis, anda biasanya boleh melegakannya dengan ubat sakit tanpa preskripsi seperti Panadol atau ubat anti-radang bukan steroid seperti ibuprofen.

Satu lagi cara untuk melegakan sakit pinggul ialah dengan meletakkan ais ke kawasan tersebut selama kira-kira 15 minit beberapa kali sehari. Cuba rehatkan sendi yang terjejas sebanyak mungkin sehingga anda berasa lebih baik. Anda juga boleh cuba memanaskan kawasan tersebut. Mandi air suam boleh membantu otot anda untuk senaman regangan yang boleh mengurangkan kesakitan.

Jika anda menghidap arthritis, bersenam sendi pinggul dengan senaman berimpak rendah, latihan regangan dan rintangan boleh mengurangkan kesakitan dan meningkatkan mobiliti sendi. Sebagai contoh, berenang adalah senaman yang sangat berkesan untuk arthritis. Terapi fizikal juga boleh membantu meningkatkan julat pergerakan anda.

Apabila osteoartritis menjadi sangat teruk sehingga kesakitan menjadi sangat teruk atau sendi pinggul menjadi cacat, penggantian tulang sendi (arthroplasty) mungkin menjadi pertimbangan. Orang yang patah pinggul kadangkala memerlukan pembedahan untuk membaiki patah tulang atau menggantikan pinggul mereka.

Hubungi doktor anda jika sakit anda tidak hilang, atau jika anda melihat bengkak, kemerahan, atau kehangatan di sekitar sendi.

Dapatkan bantuan perubatan segera jika: • Sakit pinggul datang secara tiba-tiba.
 • Kejatuhan atau kecederaan lain mencetuskan sakit pinggul.
 • Sendi anda kelihatan tidak normal atau berdarah.
 • Anda mendengar bunyi pada sendi apabila anda tercedera.
 • Kesakitan yang sangat teruk
 • Anda tidak boleh meletakkan sebarang beban pada pinggul anda.
 • Anda tidak boleh menggerakkan kaki atau pinggul anda.

Rujukan:

 1. Get the facts: Women and arthritis. (n.d.). – Arthritis.org
 2. Hip replacement surgery. (n.d.). – hopkinsmedicine.org
 3. Mayo Clinic Staff. (2019). Arthritis.
 4. Mayo Clinic Staff. (2018). Hip replacement.
 5. Mayo Clinic Staff. (2019). Osteoporosis.
 6. Musick SR, et al. (2019). Snapping hip syndrome.
 7. Osteonecrosis. (2015). – NIH
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × three =