Skip to content

Sakit Pergelangan Siku: Punca & Rawatan

Apakah punca sakit pergelangan siku? Artikel ini akan membincangkan punca dan rawatan kepada masakah sakit pergelangan siku.

Pengenalan

Siku anda membolehkan anda melempar, mengangkat, mengayun dan memeluk.  Anda boleh melakukan semua ini kerana ia bukanlah struktur sendi yang mudah. Dan ini bermakna terdapat banyak cara siku anda boleh menjadi tercedera.

Siku anda ialah sendi yang terbentuk di mana tiga tulang bergabung — tulang lengan atas anda, dipanggil humerus, dan ulna dan radius, dua tulang yang membentuk lengan bawah anda.Setiap tulang mempunyai tulang rawan di hujungnya, yang membantu tulang – tulang ini menggelongsor antara satu sama lain dan menyerap kejutan. Mereka diikat ke tempatnya dengan tisu keras yang dipanggil ligamen. Dan tendon anda menyambungkan tulang anda ke otot untuk membolehkan anda menggerakkan lengan anda dengan cara yang berbeza.

Jika apa-apa berlaku pada mana-mana bahagian ini, terutama kepada saraf dan saluran darah di sekelilingnya, kecederaan tersebut boleh menyebabkan anda sakit.

Punca  – Punca Sakit Pergelangan Siku

Punca kesakitan siku boleh dibahagikan kepada tiga kategori iaitu kecederaan jangka masa pendek, masa panjang, ataupun disebabkan penyakit lain.

1. Kecederaan Jangka Masa Pendek

Sesetengah kecederaan, boleh disebabkan satu kejadian yang berlaku dalam masa pendek, seperti apabila anda terjatuh atau dipukul kuat semasa bermain sukan.

 1. Siku terkehel. Apabila salah satu tulang yang membentuk siku terkehel daripada tempatnya, anda mengalami siku terkehel. Salah satu punca yang lebih biasa ialah apabila anda meletakkan tangan anda untuk menangkap diri anda semasa jatuh. Ia juga boleh berlaku kepada kanak-kanak kecil apabila anda menghayun mereka dengan lengan bawah mereka — itu dipanggil Nursemaid’s Elbow. Jika anda fikir anda atau anak anda mengalami terkehel siku, hubungi doktor anda dengan segera.
 2. Patah siku: Jika salah satu tulang lengan anda patah pada bahagian siku, anda mengalami patah tulang. Biasanya, ini berlaku dengan pukulan secara tiba-tiba, kerana anda mungkin terlibat dalam sukan sentuhan atau kemalangan kereta. Dan jangan tertipu jika anda masih boleh menggerakkan siku anda selepas itu. Jika anda mengalami kesakitan dan ia kelihatan tidak betul, ia boleh rosak. Anda akan memerlukan rawatan perubatan.
 3. Ketegangan dan terseliuh: Apabila otot diregangkan atau terkoyak, ia dipanggil ketegangan. Apabila ia ligamen, ia terseliuh. Anda boleh mengalami ketegangan apabila anda meletakkan terlalu banyak tekanan pada otot siku anda, seperti apabila anda mengangkat objek berat atau berlebihan dengan sukan. Terseliuh siku adalah perkara biasa pada atlet yang membaling, menggunakan raket, atau bermain sukan sentuhan.


Kedua-duanya dirawat dengan rehat, ais dan — setelah kesakitan hilang — senaman regangan dan kekuatan.

2. Kecederaan Jangka Masa Panjang – Haus dan Koyak

Kecederaan lain berlaku dari semasa ke semasa, apabila anda mengulangi tindakan tertentu yang boleh melusuhkan siku anda. Anda boleh mencederakan diri anda ketika bermain sukan atau ketika bekerja, tidak kira jika anda bekerja di kilang ataupun pejabat.

 1. Bursitis: Jika anda mengulangi gerakan yang sama berulang kali, anda juga boleh mendapat bursitis daripada jangkitan. Bursa adalah kantung kecil dengan cecair di dalamnya. Anda mempunyainya di sendi anda untuk membantu menguatkan tulang, tendon dan otot anda. Mereka juga membantu kulit bergerak ke atas tulang. Tetapi mereka boleh membengkak dan menyebabkan anda sakit. Selalunya, bursitis hanya dirawat dengan ubat sakit dan mula menjadi lebih baik dalam beberapa minggu.
 2. Siku tenis dan siku pemain golf: Ini adalah kedua-dua jenis tendinopati atau tendinosis, yang bermaksud anda mengalami kerosakan pada tendon di sekeliling siku anda akibat penggunaan berlebihan. Walaupun begitu, kecederaan ini tidak terhad kepada pemain golf atau pemain tenis. Anda lebih cenderung untuk mendapatkannya berdasarkan gerakan lengan yang digunakan dalam sukan tersebut. Perbezaan utama antara kedua-duanya ialah siku tenis mempengaruhi bahagian luar siku anda, manakala siku pemain golf mempengaruhi bahagian dalam.
 3. Saraf terperangkap: Anda mungkin biasa dengan sindrom carpal tunnel, di mana saraf yang melalui pergelangan tangan anda akan terhimpit dan menyebabkan beberapa masalah pergelangan tangan dan lengan. Anda boleh mengalami masalah yang sama pada siku anda. Jika anda mempunyai sindrom terowong cubital, salah satu saraf utama di lengan anda (saraf ulnar) akan terhimpit semasa ia merentas sepanjang bahagian dalam siku anda dan melalui tisu yang dipanggil terowong cubital. Anda mungkin mengalami rasa terbakar atau kebas pada tangan, lengan dan jari anda. Jika anda mempunyai sindrom terowong jejari, anda mempunyai masalah yang sama dengan saraf jejari semasa ia melalui terowong jejari berhampiran bahagian luar siku anda. Anda mungkin mengalami rasa terbakar atau kebas pada lengan luar dan siku anda.

3. Kecederaan Berkaitan dengan Penyakit

Beberapa penyakit juga boleh menyebabkan sakit siku, walaupun ia biasanya bukan gejala utama.

 1. Arthritis: Banyak jenis arthritis boleh menjejaskan siku anda, tetapi yang utama adalah arthritis rheumatoid dan osteoarthritis.
  • Rheumatoid arthritis adalah jenis arthritis yang paling biasa di siku. Apabila anda mengalaminya, sistem imun anda menyerang tisu sihat badan anda dan menyebabkan bengkak pada sendi anda. Anda mendapat osteoarthritis apabila tulang rawan siku anda rosak dari semasa ke semasa, yang bermaksud tulang bergesel dan menyebabkan kesakitan dan kekakuan.
 2. Osteochondritis dissecans: Kanak-kanak dan remaja kebanyakannya mendapat keadaan ini, di mana sekeping tulang berhampiran siku mati. Sekeping tulang dan beberapa rawan kemudian pecah, yang menyebabkan kesakitan semasa aktiviti fizikal. Ia lebih biasa di lutut, tetapi boleh berlaku di siku, juga.
 3. Gout: Ini sebenarnya sejenis arthritis. Asid urik, biasanya bahan buangan yang akan dihantar keluar dari badan anda, terkumpul sebagai kristal dalam tisu anda. Jika pembentukan berlaku di siku anda, ia boleh menjadi sangat menyakitkan.
 4. Lupus: Ini adalah satu lagi penyakit di mana sistem imun anda menyerang bahagian badan anda yang sihat, termasuk sendi dan organ anda. Ia lebih kerap menjejaskan tangan dan kaki anda, tetapi ia boleh menyebabkan masalah pada siku anda.

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Bilakah anda perlu mendapatkan rawatan segera? Gejala dan tanda penting sakit siku.

Jika anda fikir anda telah patah atau terkehel siku anda — ia menyakitkan dan tidak kelihatan normal — pergi ke bilik kecemasan.

Hubungi doktor anda jika anda mempunyai:

 • Sakit siku yang tidak hilang dengan rehat dan ais, atau sakit yang tidak hilang walaupun anda tidak menggunakan lengan anda
 • Kesakitan yang teruk, bengkak dan lebam di sekitar siku anda
 • Sakit, bengkak, atau kemerahan yang menjadi lebih teruk, terutamanya jika anda demam juga
 • Masalah menggunakan siku anda, seperti kesukaran membengkokkan lengan anda

Ujian Pengesahan

Doktor anda boleh mendiagnosis gangguan siku melalui: • Pemeriksaan fizikal dan sejarah perubatan
 • X-ray
 • Imbasan CT
 • Imbasan MRI
 • Elektromiografi (EMG)
 • Biopsi cecair bursa

Rawatan Sakit Pergelangan Siku

Bagaimanakah gangguan siku dirawat? Rawatan berbeza-beza bergantung pada gangguan siku dan gejala yang anda alami. Kebanyakan gangguan siku memerlukan rawatan konservatif. Pembedahan adalah pilihan terakhir jika gejala anda tidak bertambah baik.

Pilihan rawatan anda termasuk:

 • Ais
 • Berehat
 • Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs)
 • Terapi fizikal
 • Pendakap atau imobilisasi
 • Suntikan steroid
 • Pelapik siku
 • Senaman sakit siku

Bergantung pada punca sakit siku anda, senaman boleh membantu anda pulih dan mengelakkan keadaan daripada berulang.

Senaman dan regangan boleh:

 • Melegakan kesakitan
 • Meningkatkan fleksibiliti pergerakan anda
 • Mengurangkan keradangan
 • Menguatkan otot di sekeliling sendi untuk membantu anda mengelakkan kecederaan pada masa hadapan
 • Senaman untuk melegakan kesakitan

Rujukan 

 1. Bartels EM, et al. (2016). Aquatic exercise for the treatment of knee and hip osteoarthritis.
 2. Bursitis. (2017). – National Institute of Health
 3. Elbow (olecranon) bursitis. (2018). – American Academic of Orthopaedic Surgeons
 4. Elbow problems. (n.d.). – Cleveland Clinic
 5. Mayo Clinic Staff. (2019). Elbow pain.
 6. Menta R, et al. (2015). The effectiveness of exercise for the management of musculoskeletal disorders and injuries of the elbow, forearm, wrist, and hand: A systematic review by the Ontario Protocol for Traffic Injury Management (OPTIMa) Collaboration.
 7. Nguyen C, et al. (2016). Rehabilitation (exercise and strength training) and osteoarthritis: A critical narrative review.
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 15 =