Skip to content

10 Khasiat Daun Kari yang Anda Perlu Tahu.

Apakah khasiat daun kari untuk kesihatan badan? Artikel ini akan membincangkan beberapa khasiat daun kari, kandungan nutrisi dan juga komponen berkhasiat di dalamnya.

Pengenalan

Murraya koenigii adalah salah satu tanaman yang tidak asing lagi bagi masyarakat tempatan. Tanaman ini merupakan tumbuhan tropikal yang berasal dari India dan Sri Lanka. Tanaman ini tergolong dalam keluarga rutaceae. Tanaman ini adalah sejenis pokok kecil yang mampu membesar sehingga sekitar enam meter tinggi dengan diameter batang mencecah 40 sentimeter.

Tanaman ini mempunyai daun jenis pinat iaitu majmuk dengan anak daun tersusun pada satu rakis. Setiap rakis mempunyai 11 hingga 21 daun dengan setiap daun bersaiz dua sentimeter lebar dan empat sentimeter panjang. Tanaman ini juga mengeluarkan bunga kecil berwarna putih yang melalui proses pendebungaan sendiri dan menghasilkan biji benih berbentuk beri berwarna hitam. Daun, akar dan kulit kayu tanaman ini sering digunakan oleh masyarakat dalam kehidupan seharian.Daun tumbuhan ini dijadikan bahan masakan kerana memiliki aroma tersendiri terutamanya dalam masakan ala India. Akar pokok tanaman ini pula digunakan untuk merawat sakit badan manakala kulit kayu digunakan untuk menyembuh kesan gigitan ular.

Adakah anda tertanya-tanya apakah tanaman tersebut? Jawapannya adalah pokok kari. Oleh itu, artikel ini akan membincangkan kandungan nutrisi, komponen penting dan kelebihan daun kari terhadap kesihatan.

Kandungan Nutrisi Daun Kari

Daun kari bukan sahaja digunakan sebagai bahan masakan, daun kari ini juga disenaraikan sebagai bahan penting dalam bidang perubatan. Ini kerana daun kari kaya dengan nutrisi, vitamin dan mineral. Antara kandungan nutrisi daun kari ialah karbohidrat, protein, serat, vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E, kalsium, magnesium dan zink.

Menurut kajian, daun kari mempunyai karbohidrat dan kelembapan yang tinggi dan ini menunjukkan bahawa khasiat daun kari boleh kekal lama sekiranya menjalani proses pengeringan. Selain itu, kandungan protein yang terdapat didalam daun kari membantu dalam pembentukan hormon, enzim dan struktur membran. Daun kari juga merupakan sumber serat yang bagus. Oleh itu, pengambilan daun kari dalam pemakanan seharian boleh menurunkan kadar kolesterol, mengurangkan risiko untuk mendapat sakit jantung, kencing manis dan kanser.

Daun kari juga mempunyai kandungan vitamin yang tinggi. Kandungan vitamin A yang tinggi membantu untuk mendapatkan penglihatan yang baik dan sistem imunisasi yang kuat. Vitamin A juga berupaya untuk melawan penyakit kanser kerana vitamin A menghalang penghasilan genetik dalam sel kanser.Selain itu, Vitamin B seperti vitamin B1 dan vitamin B2 membantu untuk menghasilkan sel darah merah. Kedua-dua vitamin ini penting untuk tumbesaran dan menjamin kesihatan badan. Manakala, niasin, iaitu vitamin B3 membantu untuk menurunkan kadar kolesterol dan mengekalkan kadar kolesterol pada tahap yang normal. Niasin juga membantu dalam melancarkan peredaran darah.

Di samping itu, Vitamin C and E juga ditemui dalam daun kari. Kedua-dua vitamin ini mempunyai kesan antioksidan yang tinggi. Kedua-dua vitamin ini berupaya untuk menghalang sel kanser daripada membahagi kerana vitamin C dan E berupaya untuk melawan radikal bebas. Oleh itu, kandungan vitamin yang terkandung dalam daun kari membuktikan bahawa daun kari berupaya untuk digunakan sebagai bahan dalam bidang perubatan.

Selain daripada vitamin, daun kari juga mempunyai kandungan mineral yang membantu dalam meningkatkan sistem imunisasi dan menjamin kesihatan tubuh badan. Kandungan magnesium yang tinggi menunjukkan bahawa daun kari adalah salah satu sumber untuk mendapatkan khasiat tersebut. Magnesium membantu dalam mengaktifkan sistem enzim dan melindungi sistem saraf. Kalsium yang tinggi menyebabkan daun kari dijadikan sebagai salah satu bahan dalam makanan tambahan (food supplement). Kalsium yang digabungkan bersama fosfat membantu dalam pembentukan gigi dan menguatkan tulang. Kandungan natrium dalam daun kari membantu fungsi otot dan saraf. Kandungan natrium yang seimbang membantu otot untuk mengecut dan mengembang serta membantu saraf untuk menghantar maklumat daripada otak kepada tubuh badan.

Akhir sekali, kandungan zink dalam daun kari membantu dalam menguatkan sistem imunisasi, pertumbuhan sel baru dan mengawal penghasilan insulin. Zink berfungsi dalam mengekalkan kehidratan dalam badan dan merawat cirit-birit. Disebabkan daun kari mempunyai pelbagai khasiat, tidak hairanlah ianya digunakan sebagai salah satu bahan dalam makanan tambahan.

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Komponen Penting Daun Kari

Daun kari mengandungi pelbagai jenis antioksidan sebagai komponen penting yang menjadikan daun kari sebagai salah satu tanaman yang digunakan dalam bidang perubatan.Daun kari mengandungi antioksidan seperti flavanoid, saponin, alkaloid dan juga fenol.

Flavinoid

Kandungan flavanoid yang tinggi memberikan kesan anti kulat dan anti bakteria. Kesan anti kulat dan anti bakteria daun kari masih kuat walaupun pada kadar kepekatan yang rendah. Flavonoid juga mempunyai sifat anti oksidan dan anti keradangan kerana berupaya untuk melawan radikal bebas. Radikal bebas akan menyebabkan penyakit seperti kencing manis, sakit jantung, Parkinson dan Alzheimer. Oleh itu, daun kari membantu dalam menghalang penyakit seperti ini daripada berlaku.

SaponinSelain itu, saponin yang bertindak sebagai pemangkin untuk meningkatkan sistem imunisasi, mempunyai sifat anti keradangan, membantu dalam menurunkan kadar kolesterol serta berupaya untuk melawan kanser. Saponin membantu dalam menurunkan kadar kolesterol kerana saponin bertindak balas dengan kolesterol didalam saluran pencernaan dan juga memberi kesan terhadap metabolisma kolesterol. Proses ini dapat menghalang penyerapan kolesterol daripada dinding usus dan mengurangkan kepekatan kolesterol dalam darah.

Alkaloid

Manakala alkaloid adalah sebatian kimia organik yang diperlukan dalam metabolisma tumbuh-tumbuhan, melindungi tumbuh-tumbuhan daripada serangan pemangsa dan membantu dalam pertumbuhan. Daun kari mempunyai alkaloid iaitu mahanimbine yang tinggi. Mahanimbine membantu dalam mengawal kencing manis dengan meningkatkan paras lemak HDL iaitu lemak baik, menurunkan paras lemak LDL iaitu lemak jahat dan trigliserida serta menurunkan paras gula dalam darah semasa berpuasa.

Selain itu, mahanimbine menghalang daripada berlakunya pengumpulan lemak dalam tisu adiposa dan hati serta menghalang berlakunya keradangan dan pembebasan radikal bebas. Tisu adiposa adalah tisu penyambung yang terbentuk daripada sel lemak dan berfungsi untuk menyimpan tenaga didalam badan dalam bentuk lemak.

Fenol

Fenol adalah sebatian yang tidak berwarna, larut dalam air dan bersifat asid. Fenol dijadikan sebagai antiseptik iaitu bahan kimia yang dapat mencegah dan membunuh mikroorganisma. Fenol juga berupaya untuk melawan kanser dan mempunyai kesan antioksidan. Fenol yang bersifat anti keradangan dan anti karsinogen, mampu melawan radikal bebas dengan melepaskan ion H+ dan meneutralkan peroksida didalam air.

10 Kelebihan Daun Kari Terhadap Kesihatan

1. Kesan Antioksidan

Daun kari terdiri daripada pelbagai sebatian yang berfungsi sebagai antioksidan. Antioksidan berperanan dalam mengurangkan, meneutralkan serta melindungi sel badan daripada kerosakan akibat radikal bebas. Radikal bebas adalah hasil sampingan reaktif yang terbentuk daripada proses kimia yang berlaku dalam badan.Proses itu adalah proses pengoksidaan dan radikal bebas akan memudaratkan serta merosakkan sel dan tisu badan. Satu kajian telah dilakukan terhadap haiwan menunjukkan ekstrak daun kari telah meningkatkan kadar antioksidan dalam otak yang berfungsi untuk melindungi otak daripada tekanan oksidatif disebabkan oleh faktor umur.

2. Kesan Anti Keradangan

Beberapa komponen daun kari berpotensi sebagai anti keradangan. Keradangan adalah keadaan dimana tubuh bertindak balas kepada kecederaan, jangkitan kuman atau benda asing. Ia adalah tindak balas imuniti tubuh yang akan menyebabkan bengkak, radang, panas dan sakit dikawasan yang mengalami proses keradangan tersebut. Berdasarkan satu kajian yang dilakukan pada haiwan, ekstrak daun kari membantu dalam mengelakkan keradangan disebabkan oleh keturunan dan protein pada haiwan tersebut.

3. Anti Bakteria

Selain itu, daun kari mampu menghalang pertumbuhan dan pembiakan serta membunuh bakteria yang berbahaya. Terdapat kajian yang membuktikan bahawa ekstrak daun kari berjaya mencegah pertumbuhan bakteria berbahaya seperti Corynebacterium tuberculosis dan Streptococcus pygogenes.

Bakteria Corynebacterium tuberculosis boleh didapati pada kambing, lembu, kuda dan kambing biri-biri. Bakteria ini boleh menjangkiti manusia melalui luka terbuka di kulit. Manakala bakteria Streptococcus pygogenes pula menyebabkan jangkitan pada bahagian paru-paru dan tonsil, demam berdarah dan demam panas.

4. Melawan Penyakit Kanser

Di samping itu, daun kari juga mempunyai sebatian yang berperanan sebagai anti kanser. Satu kajian tabung uji telah dilakukan terhadap tiga sampel ekstrak daun kari untuk mengkaji keupayaan daun kari dalam mencegah pertumbuhan sel kanser yang tumbuh secara agresif. Ketiga-tiga sampel ekstrak diambil dari pokok kari yang berpotensi untuk mengubah struktur sel kanser payudara dan membunuh sel-sel kanser tersebut.Terdapat satu lagi kajian tabung uji menunjukkan bahawa girinumbine, iaitu salah satu komponen dalam daun kari, mampu membunuh sel kanser usus besar. Selain itu, satu kajian terhadap tikus yang mempunyai kanser payudara telah menunjukkan bahawa  penurunan kadar pertumbuhan sel kanser dan menghalang pembiakan sel kanser kepada bahagian jantung.

5. Melindungi Sistem Saraf

Daun kari juga berpotensi dalam melindungi sistem saraf dan penyakit berkaitan dengan neurodegeneratif. Sebagai contoh, penyakit Alzheimer. Penyakit Alzheimer adalah penyakit yang berkait dengan gangguan progresif yang menyebabkan sel-sel otak merosot dan mati. Penyakit ini akan mengakibatkan kemerosotan berterusan dalam kemahiran berfikir, tingkah laku dan sosial.

Satu kajian telah dilakukan terhadap tikus. Dalam kajian tersebut, ekstrak daun kari diberikan kepada tikus itu dan kajian telah menunjukkan terdapat peningkatan paras antioksidan dalam badan tikus tersebut. Selain itu, kajian itu menunjukkan bahawa terdapat penurunan dalam jumlah kerosakan disebabkan oleh proses pengoksidaan didalam sel otak serta enzim yang boleh membejatkan lagi penyakit Alzheimer. Terdapat satu lagi kajian pada haiwan menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak daun kari selama 15 hari telah meningkatkan daya ingatan dan mengurangkan risiko dementia.

6. Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Paras kolesterol dan trigliserida yang tinggi akan meningkatkan risiko sakit jantung. Tahukah anda bahawa daun kari berpotensi dalam mengurangkan risiko penyakit jantung? Pelbagai kajian telah membuktikan bahawa daun kari membantu dalam mengelakkan risiko sakit jantung. Satu kajian terhadap tikus yang obesiti disebabkan oleh pemakanan yang tinggi lemak, menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak daun kari setiap hari berjaya menurunkan paras kolesterol dan trigliserida.

Daun kari mempunyai komponen mahanimbine menghalang daripada risiko keradangan, pengumpulan lemak, tekanan oksidatif dan tinggi lemak dalam darah. Namun demikian, masih tiada kajian yang dilakukan terhadap manusia.

7. Mengawal Paras GulaKajian terhadap haiwan telah menunjukkan bahawa ekstrak daun kari membantu dalam menurunkan paras gula yang tinggi dan menghalang daripada penyakit yang berisiko untuk berlaku disebabkan oleh penyakit kencing manis seperti sakit berkaitan dengan saraf juga kerosakan buah pinggang.

Kajian terhadap haiwan telah dilakukan dan keputusan menunjukkan terdapat penurunan bacaan paras gula dalam darah serta meningkatkan jumlah insulin yang dihasilkan.

8. Membantu Proses Pencernaan

Kandungan serat yang tinggi dalam daun kari telah membantu dalam merawat masalah berkaitan dengan sistem pencernaan. Daun kari membantu untuk pelawasan kerana daun kari mengandungi bahan karminatif yang menghalang daripada penghasilan gas dalam sistem penghadaman yang boleh menyebabkan kembung perut dan ketidakselesaan pada perut.

Alkaloid yang terkandung dalam daun kari membantu dalam merawat sembelit, cirit-birit, mual dan jangkitan pada usus. Daun kari boleh dimakan secara mentah atau dijadikan sebagai pes. Sebaiknya, daun kari dimakan dalam keadaan perut yang kosong untuk kesan yang lebih efektif.

9. Menghalang Anemia

Kekurangan mineral zat besi dalam badan boleh menyebabkan anemia iaitu satu keadaan dimana badan kekurangan sel darah merah. Sel darah merah sangat penting untuk membawa oksigen ke seluruh badan. Daun kari tinggi dengan zat besi yang sangat efektif dalam meningkatkan hemoglobin dan bilangan sel darah merah dalam saluran darah. Daun kari bertindak sebagai ejen pembersih darah semula jadi, menghalang daripada mengalami sindrom seperti keletihan dan mengurangkan risiko jangkitan.

10. Membantu Kebersihan MulutDaun kari turut digunakan untuk membersihkan gigi, menguatkan gigi dan gusi serta melindungi mulut daripada bakteria jahat dan mikroorganisma yang disebarkan melalui udara. Dalam Perubatan Ayurveda, daun kari yang diproses kepada bentuk serbuk telah digunakan untuk memastikan kesihatan mulut terjaga.

Kesimpulan

Akhir sekali, walaupun pokok kari kelihatan seperti satu tumbuhan yang tidak penting, namun demikian, seluruh bahagian pokok itu memberi manfaat kepada manusia. Pelbagai kajian yang dilakukan terhadap daun kari dan keputusan daripada kajian tersebut menunjukkan bahawa daun kari kaya dengan komponen yang memberi manfaat kesihatan terhadap tubuh badan. Namun demikian, sekiranya anda menghidap sebarang penyakit kronik, anda dinasihatkan untuk meneruskan rawatan dan mendapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu.

Diharapakn artikel khasiat daun kari ini dapat memberikan sedikit sebanyak pengetahuan kepada para pembaca.

Khasiat Makanan Yang Lain

Khasiat MaduKhasiat Kangkung
Khasiat Bawang MerahKhasiat Tomato
Khasiat AprikotKhasiat Durian
Khasiat Durian BelandaKhasiat Jagung
Khasiat SengkuangKhasiat Kacang Tanah
Khasiat Bayam BrazilKhasiat Kurma
Khasiat MengkuduKhasiat Daun Kari
Khasiat Kacang GajusKhasiat Gam Arab
Khasiat Sayur BayamKhasiat Ulam Raja
Khasiat Kunyit HitamKhasiat Minyak Zaitun
Khasiat Kunyit

Rujukan:

  1. Basu, S. (2020). Curry Leaves: medicinal Uses, Therapeutic Benefits for Hair, Diabetes and Supplements. India Ki Pharmacy. Retrieved from Netmed
  2. Igara, C.E., Ooboyoma, D.A., Ahuchaogu, A.A., Orji, N.U. & Ndukwe, W.E. (2016) Phytochemical and Nutritional Profile of Murraya koenigii (Lin) Spreng Leaf. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 5(5), 7-9. ISSN: 2278-4136
  3. Kubala, J. (2020). 9 Benefits and Uses of Curry Leaves. Healthline.
  4. Mani, V., Aliya, A., Ramasamy, K., Lim, S.M., & Abu Bakar, A.M. (2015). Murraya koenigii Leaves and Their Use in Dementia.Diet and Nutrition in Dementia and Cognitive Decline, 97, 1039-1048. Retrieved from Sciencedirect
  5. Parnami, M., & Varma, K. (2019). Nutritional Composition of Dried Murraya koenigii (Curry Leaves). Journal of Eemerging Technologies and Innovative           Research (JETIR), 6(6), 409-415. ISSN:2349-5162
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven − five =