Permakanan

10 Khasiat Kacang Gajus Menurut Kajian Sains

khasiat kacang gajus

Apakah khasiat kacang gajus kepada kesihatan? Artikel ini akan membincangkan khasiat kacang gajus, kandungan nutrisi dan komponen sihat di dalam gajus.

Pengenalan

Anacardium occidentale atau lebih dikenali sebagai kacang gajus adalah merupakan kekacang yang yang terdapat pada buah gajus. Tumbuhan ini berasal daripada Kawasan timur laut Brazil, namun disebabkan ianya boleh hidup di kawasan tropical seperti Afrika dan Asia [1].


Komponen botanical gajus terdiri daripada pseudo-fruit, atau buah yang berbentuk bujur dan seperti buah pear yang berwarna kuning. Ianya digelar pseudo-fruit kerana pembiakannya adalah bukan melalui bunga pokok gajus tetapi daripada batang bunga. Apabila masak, ia akan bertukar warna kepada merah dan dikenali pula sebagai cashew apple. Buah gajus yang sebenarnya ialah yang tumbuh dihujung pseudo-fruit dan berbentuk seperti buah pinggang dan di dalamnya terdapat biji benih. Secara amnya, biji benih ini dipanggil sebagai kacang gajus dan boleh dimakan, tetapi di dalam masa yang sama ianya adalah organ yang terlibat di dalam pembiakan pokok gajus [2].

Kandungan Nutrisi

Jadual di bawah menunjukkan kandungan nutrisi bagi 100g kacang gajus :

Nutrien100g Kacang Gajus
Karbohidrat18.5g
Protein21.2g
Lemak46.7g
Serat6.4g
Kalsium43mg
Zat besi7.7mg
Fosforus365mg
Kalium410mg
Copper2.19mg
Vitamin C60mg
Vitamin B10.67mg
Vitamin B20.16mg
Vitamin B32.5mg

Daripada jadual di atas, dapat kita lihat bahawa kacang gajus mengandungi sumber makro-nutriens yang sangat signifikan seperti karbohidrat, protein dan juga lemak. Oleh yang demikian, pengambilan kacang gajus sebagai snek ataupun di dalam hidangan utama juga harus diambil kira dari segi jumlah tenaga, karbohidrat, protein dan juga lemak.

Komponen Berkhasiat di dalam Kacang Gajus

Asid Lemak Mono-Tak Tepu (Monounsaturated Fatty Acids/MUFA)

Asid lemak mono-tak tepu (MUFA) adalah sejenis asid lemak yang mempunyai satu ikatan hydrogen sahaja. Lazimnya, MUFA ini terdiri daripada asid oleic, asid palmitoiec dan juga asid vaccenic. Sumber utama MUFA adalah daripada minyak biji-bijian seperti minyak zaitun, minyak bijan, minyak kanola, minyak kacang soya dan juga minyak kelapa. Manakala, sumber yang kedua kaya dengan MUFA pula adalah daripada kekacang seperti kacang macadamia, hazelnut, kacang gajus, almond dan juga walnuts [3].

Kacang kaya dengan MUFA dan terdiri daripada 60.7%  oleic acid, 17.77% linoleic acid, 10.2% palmitic acid dan 8.93% stearic acid [4]. Berdasarkan kepada Medical Nutrition Therapy for Dyslipidemia, 2005, pengambilan pengambilan lemak daripada sumber MUFA disarankan sebanyak 12-15% daripada jumlah tenaga harian [5]. Walaubagaimanapun, pengambilan MUFA adalah disarankan untuk diambil daripada sumber tumbuh-tumbuhan. Ini kerana, MUFA daripada tumbuh-tumbuhan berkait dengan penurunan risiko penyakit kardiovaskular [6]. Namun,  pemilihan sumber MUFA juga perlu diambil kira daripada keseluruhan jumlah lemak yang sepatutnya diambil oleh individu.  

10 Khasiat Kacang Gajus kepada Kesihatan

1. Baik untuk Jantung

Kekacang adalah merupakan antara sumber lemak tak tepu yang senang didapati dan mudah untuk diimplimen di dalam diet seharian. Kajian mendapati bahawa pengambilan kekacang di dalam diet seharian sebanyak 0.5 hidangan mampu menurunkan risiko penyakit kardiovaskular [7].

2. Sumber Serat yang Baik

Setiap individu dewasa disarankan untuk mengambil sumber serat di dalam pemakanan seharian sebanyak 20-30g. Kacang gajus merupakan salah satu sumber makanan yang turut mengandungi kandungan serat yang signifikan. Cadangan pengambilan snek seperti kekacang adalah sebanyak segenggam di mana ia bersamaan dengan satu pertukaran lemak [8].

3. Berpotensi Menurunkan Kadar Insulin (Diabetes Mellitus)

Kacang gajus yang kaya dengan pelbagai nutriens seperti MUFA dan juga kompoun polifenol berpotensi untuk menurunkan paras kolesterol dan juga insulin bagi pesakit diabetes mellitus jenis 2 [9]. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan diet yang seimbang termasuk dengan pemilihan lemak daripada sumber lemak mono-tak tepu dan juga poli-tak tepu mampu menurunkan faktor risiko sindrom metabolik [10].

Walaubagaimanapun, saranan pengambilan diet seharian untuk pesakit diabetes mestilah dirujuk kepada pegawai perubatan ataupun pegawai dietetik. Harus diingatkan meskipun kacang gajus berpotensi menurunkan paras insulin, namun, ia bukanlah satu tiket untuk mengambil kekacang ini dalam jumlah yang baik.

4. Meningkatkan Pembentukan Sel Darah Merah

Anemia merupakan salah satu masalah kesihatan yang tidak asing lagi terutama sekali dalam kalangan ibu-ibu mengandung. Sumber kekacang seperti kacang gajus kaya dengan sumber mikro-nutriens, copper [8]. Copper merupakan nutriens yang terdapat di dalam makanan dan ia akan membantu dalam penyerapan zat besi [11]. Umum kita mengetahui bahawa zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah.

5. Membantu dalam Pembentukan Tulang

Selain daripada tinggi dengan kandungan MUFA, kacang gajus juga tinggi dengan kandungan fosforus. Fosforus merupakan nutrien yang bertindak sebagai struktur komponen bagi tulang [12]. Fosforus akan terlibat di dalam proses pembentukan tulang atau bone mineralization [13].

6. Meningkatkan Sistem Imuniti

Pengambilan kacang gajus juga membantu dalam meningkatkan sistem imuniti badan. Zink memainkan peranan yang penting terhadap pembentukan dan juga fungsi sel imuniti seperti neutrophil [14].

7. Sumber Tenaga yang Baik

Selain dari itu, salah satu khasiat kacang gajus adalah boleh membantu metabolisma badan. Kandungan magnesium yang tinggi di dalam kacang gajus juga mampu memainkan peranan sebagai pembekal sumber tenaga yang baik kepada individu. Hal ini demikian kerana, penghasilan tenaga di dalam tubuh manusia dipengaruhi oleh kehadiran magnesium. Magnesium memainkan fungsi penting sebagai co-factor dalam penghasilan adenosine triphosphate (ATP), sejenis molekul yang membawa tenaga di dalam sel [15].

8. Berpotensi dalam Melindungi Mata

Lutein dan zeaxanthin adalah merupakan carotenoid yang turu terdapat di dalam kacang gajus. Lazimnya, kedua-dua anti-oksidan ini berada pada bahagian retina mata [16]. Keduanya memainkan peranan sebagai anti-keradangan dan mampu mengurangkan risiko penyakit age-macular degeneration (AMD) dan juga kemerosotan penglihatan [17].

9. Membantu dalam Mengawal Berat Badan

Kacang gajus yang kaya dengan sumber protein dan juga serat berfungsi dalam meningkatkan rasa kenyang (satiety) kepada individu.  Sebuah kajian mencadangkan pengambilan sumber kekacang sebanyak segenggam sebagai sebahagian dalam diet seimbang perlu dipraktikkan bagi mengurangkan risiko obesity dan juga penyakit diabetes mellitus [18].

10. Bertindak sebagai Anti-Oksidan

Khasiat kacang gajus terakhir adalah ia boleh bertinda sebagai anti-oksidan. Kompoun polifenol yang terdapat di dalam kacang gajus membantu dalam memainkan fungsi sebagai anti-oksidan. Setiap tubuh badan manusia akan menghasilkan radikal bebas yang menjadi punca kepada pelbagai masalah kesihatan, manakala, anti-oksidan pula akan bertindak sebagai scavenger yang menangkap radikal bebas di dalam tubuh  [19].

Kesimpulan

Meskipun kacang gajus dapat memberi pelbagai manfaat kepada kesihatan, namun harus diingatkan pengambilan di dalam diet seharian juga harus berdasarkan kepada saranan. Bagi pesakit diabetes, darah tinggi mahupun pesakit jantung, amatlah penting untuk sentiasa mendapatkan nasihat daripada pegawai perubatan mahupun pegawai dietetik sebelum memulakan sebarang pengambilan diet tertentu.

Khasiat Makanan Yang Lain

MaduJambu BatuKangkung
Bawang MerahNanasTomato
Minyak ZaitunBayam BrazilKurma
Daun KariAnggurEpal
KunyitKunyit Hitam
Ulam RajaBayam

Rujukan:

 1. Cashew,WebMD, 2021.
 2. Cashew,” New World Encyclopedia. 2021
 3. L. Schwingshackl and G. Hoffmann, “Monounsaturated fatty acids and risk of cardiovascular disease: Synopsis of the evidence available from systematic reviews and meta-analyses,” Nutrients, vol. 4, no. 12, pp. 1989–2007, 2012,
 4. R. Rico, M. Bulló, and J. Salas-Salvadó, “Nutritional composition of raw fresh cashew (Anacardium occidentale L.) kernels from different origin,” Food Sci. Nutr., vol. 4, no. 2, pp. 329–338, 2016
 5. “MDA2005_MNT-Guidelines-Hyperlipidemia.pdf.” .
 6. G. Zong et al., “Monounsaturated fats from plant and animal sources in relation to risk of coronary heart disease among US men and women,” Am. J. Clin. Nutr., vol. 107, no. 3, pp. 445–453, 2018
 7. X. Liu et al., “Changes in Nut Consumption and Subsequent Cardiovascular Disease Risk Among US Men and Women: 3 Large Prospective Cohort Studies,” J. Am. Heart Assoc., vol. 9, no. 7, p. e013877, 2020
 8. Z. Arsad, N. Baine, and M. Johor, Recommended Nutrient Intakes for Malaysia. 2010.
 9. R. D. Damavandi et al., “Effects of daily consumption of cashews on oxidative stress and atherogenic indices in patients with type 2 diabetes: A randomized, controlled-feeding trial,” Int. J. Endocrinol. Metab., vol. 17, no. 1, pp. 1–7, 2019, doi: 10.5812/ijem.70744.
 10. F. Qian, A. A. Korat, V. Malik, and F. B. Hu, “Metabolic effects of monounsaturated fatty acid-enriched diets compared with carbohydrate or polyunsaturated fatty acid-enriched diets in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials,” Diabetes Care, vol. 39, no. 8, pp. 1448–1457, 2016, doi: 10.2337/dc16-0513.
 11. 2005 Tang et al., “Metabolic Crossroads of Iron and Copper,” Bone, vol. 23, no. 1, pp. 1–7, 2008, doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00271.x.Metabolic.
 12. MS Calvo, “Phosphorus 1,” pp. 2012–2014, 2015, doi: 10.3945/an.115.008516.TABLE.
 13. J.-P. Bonjour, “Calcium and phosphate: a duet of ions playing for bone health.,” J. Am. Coll. Nutr., vol. 30, no. 5 Suppl 1, pp. 438S–48S, Oct. 2011, doi: 10.1080/07315724.2011.10719988.
 14. A. H. Shankar and A. S. Prasad, “Zinc and immune function: the biological basis of altered resistance to infection.,” Am. J. Clin. Nutr., vol. 68, no. 2 Suppl, pp. 447S-463S, Aug. 1998, doi: 10.1093/ajcn/68.2.447S.
 15. P. Carvil and J. Cronin, “Magnesium and implications on muscle function,” Strength Cond. J., vol. 32, no. 1, pp. 48–54, 2010, doi: 10.1519/SSC.0b013e3181c16cdc.
 16. A. G. Murillo, S. Hu, and M. L. Fernandez, “Zeaxanthin: Metabolism, properties, and antioxidant protection of eyes, heart, liver, and skin,” Antioxidants, vol. 8, no. 9, pp. 1–18, 2019, doi: 10.3390/antiox8090390.
 17. S. Buscemi, D. Corleo, F. Di Pace, M. L. Petroni, A. Satriano, and G. Marchesini, “The effect of lutein on eye and extra-eye health,” Nutrients, vol. 10, no. 9, pp. 1–24, 2018, doi: 10.3390/nu10091321.
 18. C. L. Jackson and F. B. Hu, “Long-term associations of nut consumption with body weight and obesity,” Am. J. Clin. Nutr., vol. 100, no. SUPPL. 1, pp. 408–411, 2014, doi: 10.3945/ajcn.113.071332.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *