Skip to content

10 Khasiat Tempe pada Kesihatan

Tempe antara makanan tradisi masyarakat jawa, namun turut digemari oleh segenap lapisan masyarakat di Malaysia. Ia terkenal sebagai salah satu sumber protein berasaskan tumbuhan dan selalu disajikan bersama menu seperti nasi ayam penyet. Bukan sekadar makanan sampingan, tempe sebenarnya mempunyai 1001 nutrisi yang sangat baik untuk tubuh badan. Artikel ini akan membincangkan 10 khasiat tempe untuk kesihatan kita.

Pengenalan

Tempe merupakan antara makanan tradisional Indonesia terutamanya dalam masyarakat kepulauan Jawa. Di Malaysia, terdapat jenis makanan yang dibuat daripada bahan ini seperti sambal tempe ikan bilis, tempe goreng dan sebagainya. Untuk pengetahuan anda, makanan tradisional masyarakat Indonesia ini sebenarnya mempunyai pelbagai jenis, termasuklah tempe kacang soya, kacang hijau, koro dan pelbagai lagi.

Artikel ini akan menfokuskan kepada tempe kacang soya. Tempeh jenis ini juga adalah yang paling banyak ditemui di pasaran dan sering digunakan sebagai bahan makanan. Ia mungkin berasal daripada Indonesia, namun popularitinya kini telah menembusi persada antarabangsa.Makanan ini dihasilkan menerusi proses penapaian kacang soya. Hal ini menjadikan tempeh bukan saja menyihatkan tapi juga tahan lama. Proses penapaian ini menggunakan sejenis kulat iaitu Rhizopus oligosporus atau lebih dikenali dengan nama “tempe starter”.

Selain menjadikannya tahan lebih lama, proses penapaian yang dilakukan sebenarnya akan memberikan tempe lebih kandungan protein, serat dan vitamin.

Kandungan Nutrisi

Tempe mempunyai profil nutrisi yang mengagumkan. Jom kita semak kandungan nutrisi dalam rajah di bawah berdasarkan 100 g tempe.

Makronutrien

 • Karbohidrat: 13.5g
 • Protein: 207.7g
 • Lemak: 8.8g
 • Serat: 3.2g
 • Zat Besi: 4.0mg

Mikronutrien

 • Vitamin B2 (Riboflavin): 0.29mg
 • Vitamin B3 (Niacin): 1.13mg
 • Vitamin B6 (Pyridoxine): 44.7mcg
 • Vitamin B12 (Cobalamine): 1.7mcg
 • Kalsium: 155.1mg
 • Fosforus: 323.g
 • Zink: 1.2mg
 • Zat Besi: 4.0mg

Anda ada sebarang masalah kesihatan? Tanyakan soalan anda disini

Kandungan Berkhasiat dalam TempeKandungan protein di dalam tempe dikatakan lebih berkualiti berbanding kacang soya. Hal ini kerana aktiviti enzim proteolitik lebih tinggi. Enzim ini berperanan untuk memisahkan rantaian protein kepada zat yang lebih mudah dicerna oleh tubuh.

Tidak hanya memiliki pelbagai kandungan nutrisi untuk memenuhi keperluan tubuh, tempe juga mengandungi isoflavon, iaitu sejenis antioksidan yang terbukti dapat mencegah pelbagai penyakit dan keradangan dan memberikan khasiat dan manfaat kepada kesihatan

10 Khasiat Tempe dalam Kesihatan

1. Sangat baik untuk sistem pencernaan

Hasil proses penapaian soya untuk menghasilkan tempe, akan menghasilkan asid phytic. Bahan inimembantu meningkatkan proses penyerapan dan pencernaan agar menjadi lebih baik [1].

Berbanding dengan jenis tempe yang lain, tempeh berasaskan soya amat kaya dengan kandungan probiotik, yang boleh menambah baik kesihatan sistem pencernaan. Sumber yang kaya dengan probiotik atau bakteria baik ini juga amat bermanfaat untuk kesihatan usus secara amnya. Tahukah anda, kandungan bakteria baik yang banyak dalam usus dapat menghalang tindak balas bakteria jahat, sekaligus melancarkan pencernaan.

Di samping itu, berdasarkan kajian tabung uji pada tahun 2013, para penyelidik mendapati bahawa tempe yang berasaskan kacang soya lebih efektif dalam merangsang pertumbuhan Bifidobacterium (sejenis bakteria baik) berbanding tempe jenis lain. Hal ini kerana kandungan prebiotik yang terdapat dalam tempeh kacang soya. Prebiotik merupakan sejenis serat yang menggalakkan tumbesaran bakteria baik di dalam usus [2].

Terdapat juga kajian menyatakan bahawa elemen probiotik dalam pemakanan seharian dapat mengurangkan gejala sindrom usus besar dan mengurangkan kembung perut.

2. Mengurangkan kadar kolesterolKandungan Isoflavon dalam soya dikaitkan dengan pengurangan tahap kolesterol dalam darah. Tinjauan terhadap beberapa kajian, mendapati bahawa Isoflavon mengurangkan kolesterol LDL secara keseluruhan [3]. Tambahan lagi, terdapat juga kajian lain yang menunjukkan kandungan protein dari sumber soya seperti tempe menurunkan jumlah kolesterol sebanyak 4.4% dan trigliserida sebanyak 13% [4].

Artikel Berkaitan: Punca kolesterol tinggi

3. Merawat Masalah Cirit- birit

Masalah cirit- birit sering dianggap sebagai gejala yang ringan. Namun episod cirit- birit yang kerap boleh menjadikan seseorang itu dehidrasi. Kandungan antibiotik dalam tempe dipercayai mampu menyembuhkan cirit- birit dengan kadar yang segera [5].

Seterusnya, protein yang terdapat dalam tempe juga sangat tinggi dan mudah dicerna, menjadikan ianya baik untuk usus dan mengatasi masalah cirit-birit.

Artikel Berkaitan: Masalah Cirit Birit

4. Menghalang Kesan Radikal Bebas dan Mencegah Penyakit Kronik

Radikal bebas merupakan atom yang sangat tidak stabil, ia boleh menyumbang kepada kerosakan sel tubuh dan perkembangan penyakit kronik. Peningkatan radikal bebas dalam tubuh badan sering dikaitkan dengan penyakit- penyakit seperti kencing manis, kanser dan sakit jantung.Antioksidan berperanan penting untuk meneutralkan radikal bebas, seterusnya mencegah perkembangan penyakit- penyakit kronik. Tempe mengandungi isoflavon yang memberikan kesan antioksidan dan mengurangkan tekanan oksidatif. Terdapat banyak kajian yang menunjukkan bahawa isoflavon mengurangkan tindak balas radikal bebas dengan meningkatkan kesan antioksidan dalam badan [6,7].

5. Menurunkan Risiko Osteoporosis

Tempe menyediakan sumber kalsium yang tinggi, menjadikan ia sumber makanan yang baik untuk kesihatan tulang. Pengambilan kalsium yang mencukupi dalam diet seharian boleh mengurangkan risiko kerapuhan tulang (Osteoporosis).

Terdapat satu kajian melibatkan 40 wanita yang berusia, yang mana mereka perlu meningkatkan pengambilan kalsium melalui diet atau makanan tambahan selama dua tahun. Kajian membuktikan peningkatan pengambilan kalsium menurunkan risiko kehilangan tulang dan menggalakkan ketumpatan tulang berbanding kumpulan kawalan [8].

Di samping itu, produk tenusu adalah sumber kalsium yang menjadi kebiasaan rakyat Malaysia. Walaupun begitu, ada juga kajian menunjukkan kandungan kalsium dalam tempe diserap secara efisien sebagaimana kalsium dalam produk tenusu [9]. Hal ini menjadikan tempe pilihan yang sangat baik untuk meningkatkan pengambilan kalsium

Artikel Berkaitan: Punca Osteoporosis

6. Membekalkan Protein untuk Pembentukan Otot

Tempe merupakan salah satu sumber protein yang berasal daripada tumbuhan. Ia dapat membekalkan 16g protein dalam satu hidangan (85 g). Protein memainkan peranan yang penting dalam sistem tubuh badan, diperlukan oleh semua sel tubuh dan amat penting untuk membina otot [10].Dengan kandungan protein yang tinggi dan rendah lemak, menjadikan tempeh sebagai salah satu sumber yang baik untuk pembentukan otot. Walaupun harganya lebih rendah, tempe boleh membekalkan keperluan protein yang setara dengan daging dan ayam.

7. Mencegah anemia

Anemia atau kekurangan sel darah merah ditandai dengan kadar hemoglobin yang rendah. Hal ini biasanya disebabkan oleh kurangnya pengambilan zat besi, zink, protein, vitamin B9 dan vitamin B12. Antara gejala anemia adalah cepat penat, sering sakit kepala dan sesak nafas. Jelas sekali, penyakit ini boleh mengganggu aktiviti seharian sekiranya tidak dirawat.

Tempe sememangnya kaya dengan nutrisi, malah ia mengandungi nutrien penting untuk mencegah anemia seperti protein, zat besi dan pelbagai vitamin. Jadi, dengan mengamalkan pengambilan tempe dalam pemakanan seharian, penyakit anemia boleh dielakkan.

Artikel Berkaitan: Punca Kekurangan darah Merah

8. Baik untuk Kesihatan Otak

Kandungan tempe yang penuh dengan nutrisi bersifat protektif terhadap otak dan melindungi fungsi kognitif sehingga dapat mencegah penyakit dementia. Iaitu sejenis keadaan yang melibatkan kerosakan saraf di bahagian otak.

Selain itu, tempe yang menjalani proses penapaian soya, menjadikan olahan makanan ini mengandungi banyak bakteria basilus yang baik untuk otak [11].Di samping itu, tempe juga kaya dengan fitoestrogen yang bermanfaat bagi kaum wanita. Terdapat sabuah teori di mana wanita lebih sering menghadapi dementia, kerana hormon estrogen menurun lebih cepat. Jadi, ramai pakar kesihatan menganjurkan golongan wanita yang berisiko menghadapi dementia, untuk mengamalkan makanan yang tinggi dengan fitoestrogen. Salah satu dari makanan yang disarankan adalah sumber kacang soya seperti tempe.

9. Membantu menurunkan berat badan

Makanan yang tinggi protein seperti tempeh boleh membantu mengawal selera makan dengan meningkatkan kenyang dan menurunkan rasa lapar.

Terdapat beberapa kajian juga mencadangkan, diet yang tinggi protein boleh merangsang proses thermogenesis [12]. Proses ini menggalakkan peningkatan metabolisma badan dan membantu badan membakar lebih banyak kalori di setiap hidangan tempe.

10. Membekalkan Nutrien Penting untuk Golongan Vegetarian

Tempe boleh diklasifikasikan sebagai makanan wajib bagi mereka yang mengamalkan diet vegetarian. Prinsip utama diet vegetarian adalah menghindari makanan berasaskan haiwan. Namun sebenarnya, terdapat beberapa nutrien seperti vitamin B12, yang hanya boleh didapati dalam produk haiwan seperti daging, ikan dan ayam. Jadi, golongan vegetarian mempunyai risiko kekurangan vitamin B12 yang boleh menyebabkan gangguan saraf dan anemia.

Jurnal Applied and Environmental Microbiology telah menjalankan kajian dan mengesahkan bahawa vitamin B12 ada terkandung di dalam tempe. Ini adalah punca utama mengapa ia merupakan makanan wajib buat golongan vegetarian [13].

Kesimpulan

Pola pemakanan yang baik amat penting untuk kesihatan semua. Pemilihan makanan yang berkhasiat antara salah satu aspek kearah pemakanan yang seimbang. Seperti yang dikongsikan, tempe boleh dikategorikan sebagai makanan yang kaya dengan nutrisi yang baik dengan kandungan antioksidan, protein yang tinggi serta pelbagai vitamin dan mineral.Untuk memaksimakan manfaat dari tempe ini, ianya mesti diolah dengan cara masakan yang baik. Adalah disarankan untuk tidak menggoreng tempe terlalu kering karena dapat merosakkan basilus (bakteria baik) di dalam tempe.

Diharapkan artikel kali ini memberikan sedikit sebanyak maklumat kepada para pembaca tentang khasiat tempe kepada kesihatan.

Khasiat Makanan yang Lain

Khasiat LatokKhasiat Rumpai Laut
Khasiat SaffronKhasiat Manjakani
Khasiat HalbaKhasiat Kulit Kayu Manis
Khasiat TemulawakKhasiat Ubi Keledek
Khasiat Teh HijauKhasiat Bunga Telang
Khasiat Habbatus SaudaKhasiat Beras Perang
Khasiat TempeKhasiat Jintan Manis
Khasiat Lada HitamKhasiat Kopi
Khasiat Cuka EpalKhasiat Minyak Ikan
Khasiat Kacang KudaKhasiat Buah Pelaga

Rujukan

 1. Buckle, K. (1985). Phytic acid changes in soybeans fermented by traditional inoculum and six strains of Rhizopus oligosporus. Journal of Applied Microbiology, 58, 539-543.
 2. Kuligowski, M., Jasińska-Kuligowska, I., & Nowak, J. (2013). Evaluation of bean and soy tempeh influence on intestinal bacteria and estimation of antibacterial properties of bean tempeh. Polish journal of microbiology62(2), 189–194.
 3. Taku, K., Umegaki, K., Sato, Y., Taki, Y., Endoh, K., & Watanabe, S. (2007). Soy isoflavones lower serum total and LDL cholesterol in humans: a meta-analysis of 11 randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition85(4), 1148–1156.
 4. Wang, Y., Jones, P. J., Ausman, L. M., & Lichtenstein, A. H. (2004). Soy protein reduces triglyceride levels and triglyceride fatty acid fractional synthesis rate in hypercholesterolemic subjects. Atherosclerosis173(2), 269–275.
 5. Roubos, Petra & Nout, M.J.. (2011). Anti-Diarrhoeal Aspects of Fermented Soya Beans. 10.5772/17997.
 6. Rüfer, C. E., & Kulling, S. E. (2006). Antioxidant activity of isoflavones and their major metabolites using different in vitro assays. Journal of agricultural and food chemistry54(8), 2926–2931.
 7. Yoon, G. A., & Park, S. (2014). Antioxidant action of soy isoflavones on oxidative stress and antioxidant enzyme activities in exercised rats. Nutrition research and practice8(6), 618–624.
 8. Baran, D., Sorensen, A., Grimes, J., Lew, R., Karellas, A., Johnson, B., & Roche, J. (1990). Dietary modification with dairy products for preventing vertebral bone loss in premenopausal women: a three-year prospective studyThe Journal of clinical endocrinology and metabolism70(1), 264–270.
 9. Haron, H., Shahar, S., O’Brien, K. O., Ismail, A., Kamaruddin, N., & Rahman, S. A. (2010). Absorption of calcium from milk and tempeh consumed by postmenopausal Malay women using the dual stable isotope technique. International journal of food sciences and nutrition61(2), 125–137.
 10. Wu G. (2016). Dietary protein intake and human health. Food & function7(3), 1251–1265.
 11. Handajani, Y. S., Turana, Y., Yogiara, Y., Widjaja, N. T., Sani, T. P., Christianto, G., & Suwanto, A. (2020). Tempeh Consumption and Cognitive Improvement in Mild Cognitive Impairment. Dementia and geriatric cognitive disorders49(5), 497–502.
 12. Halton, T. L., & Hu, F. B. (2004). The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review. Journal of the American College of Nutrition23(5), 373–385.
 13. Liem, I. T., Steinkraus, K. H., & Cronk, T. C. (1977). Production of vitamin B-12 in tempeh, a fermented soybean food. Applied and environmental microbiology34(6), 773–776.
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 7 =